Az ENSZ békefenntartókat küld Darfúrba

Ban Ki-Mun
Ban Ki-Mun
Darfúr – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden egyhangúan megszavazta, hogy békefenntartókat küldjenek a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúrba.

Ban Ki-MunENSZ-főtitkár történelmi jelentőségűnek, és példanélkülinek nevezte az elfogadott határozatot.

A határozat értelmében az ENSZ és az Afrikai Unió 26 ezer fős, katonákból és rendőrökből álló békefenntartó erőt (UNAMID) küld az afrikai országba, hogy visszaszorítsák a Dárfúr régióban pusztító erőszakot. A 2003-ban kezdődött polgárháború alatt kétszázezer ember halt meg és több mint kétmillióan kényszerültek menekülttáborokba.

Az UNAMID erők nagy része várhatóan csak a jövő év elején érkezik majd meg Szudánba, hogy leváltsa az Afrikai Unió ott lévő, rosszul felszerelt hétezer katonáját. Az ENSZ-tagállamoknak harminc napon belül kell jelezniük, milyen mértékben vesznek részt a misszióban. A békefenntartó küldetés finanszírozása egy évre kétmilliárd dollárba került majd.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár a döntés után elmondta: a határozat elfogadásával tiszta és erős jelzést küldött a BT, hogy elkötelezett a területen élők életminőségének javítására.