Az energiastratégiáról és a tüzelőanyagokról Miskolcon

Kaderják Péter a City Hotelben
Kaderják Péter a City Hotelben - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Kaderják Péter közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpontjának Miskolcról elszármazott vezetője volt a vendége az Észak-magyarországi Munkaadói és Gazdasági Közösség pénteki nyilvános rendezvényének a City Hotelben.

A vendéget Dr. Nagy Aladár, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi tanára mutatta be, mint avatott szakértőjét a témának, amely ezúttal az energiastratégia, a fő energiahordozók volt.

Az előadás fő gerincét a Nemzeti Energiastratégia 2030 című dokumentum adta, amely a 2011-ben született hatályos energiapolitikai elképzelés. Kaderják Péter bemutatta milyen elveken nyugszik az energiastratégia, körbejárta a négy legfontosabb elemét. Így beszélt a hazai földgázszektorról, amely hazánk primer energia felhasználásának negyven százalékát adja. Pozitívumként beszélt arról, hogy Magyarország eredményesen tudott a beszerzett gáz árának ügyében tárgyalni, és hogy a rezsicsökkentés hatására jelentősen csökkent az az összeg, amit egy magyar lakosnak a jövedelméből a gázszámlájára kell fordítania.

Fotók: Kozma István Fotók: Kozma István ©

A villamosenergia-szektor kapcsán a kiegyensúlyozott tüzelőanyag-szerkezetről beszélt, amely biztonságosan működik. Több verzió közül végül az atomenergia fenntartását, egy új szénerőmű építését és 2030-ra a megújuló energia 15 százalékos arányát fogadta el az országgyűlés követendő szerkezetként 2011-ben. A legtöbbet vitatott kérdésként említette, hogy fenntartható-e elsősorban a globális klíma szempontjából az a világ, amiben élünk, hiszen ez legintenzívebben az energiaszektort érinti. De röviden érintette a nemzeti szerepvállalást is, megemlítve a korábban privatizált cégek visszavásárlását.

ÉM