Az energia drágult leginkább az elmúlt egy év alatt

A háztartási energia drágult leginkább, átlagosan több mint 30 százalékkal az elmúlt 12 hónapban Magyarországon. Az élelmiszerek 10 százalékkal, a ruhák pedig 2 százalékkal kerülnek átlagosan többe, mint tavaly márciusban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Idén az első három hónapban átlagosan egyébként 8,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint tavaly.

Tavaly márciushoz képest a háztartási energia drágult leginkább, átlagosan csaknem 33 százalékkal. Ezen belül a gáz csaknem 57, a távfűtés 39, az elektromos energia pedig 21 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

Az élelmiszerek árai is több mint 12 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónap alatt: a legnagyobb áremelkedést a péksüteményeknél és a lisztnél lehet tapasztalni, mindkettő 28 százalékkal drágult a tavalyi adatokhoz képest. Csak februárról márciusra 4 százalék felett volt a drágulás mindkét terméknél. A baromfihúst csaknem 18, a párizsit és a kolbászt pedig több mint 14 százalékkal árulják drágábban, mint tavaly márciusban, az elmúlt hónaphoz képest azonban egyik húsféle ára sem változott szembetűnően.

A szeszes italok és dohányáruk átlagosan 7,7 százalékkal drágultak tavalyhoz képest, a ruhák pedig több mint 2 százalékkal.