boon-sportoldal

2011.06.16. 15:12

Mezőkövesd: győzelemmel felérő ezüstérem

<p>Mezőkövesd - Remek sikert produkált a férfi kézilabda Országos Ifjúsági Kupán a Mezőkövesdi KC együttese.</p>

Ritkán jut el egy csapat az ezüstéremig úgy, hogy vele szemben semmilyen elvárást nem fogalmaznak meg – nos, a matyóföldiek háza táján ez történt.

– Mivel előre tudtuk, hogy várhatóan tőlünk jobb gárdákat gördít elénk a sorsolás szeszélye, ezért nem raktunk semmilyen terhet a fiúk vállára – mondta Rosta Miklós, az MKC-ifik trénere. – Mivel természetesen indult az MKB Veszprém, a Pick Szeged, a Ferencváros, a Balatonfüred és a Dunaferr is, úgy gondoltuk, hogy nekünk csak a területi szintig van esélyünk. Az országos ifjúsági bajnokság tizenkettes mezőnyében egyébként félúton végeztünk, hatodikok lettünk, az OIK-on ezért sem tápláltunk vérmes reményeket. Aztán a gyerekek alaposan rácáfoltak a papírformára, az elődöntőben például olyan simán vertük a nagyhírű Pick Szegedet, hogy magunk is meglepődtünk. 

„Elindult valami”

Az edző ezután arról a beszélgetésről számolt be, amely hónapokkal ezelőtt történt a klubnál. Az elöljárók és a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy úgynevezett kisklubként csak akkor lehet jövőjük, ha ráfekszenek az utánpótlás-nevelésre.

– Ennek szellemében elindult „valami” nálunk – folytatta Rosta Miklós. – A dabasi, győzelemmel felérő ezüstérmet nagy sikerként könyveltük el, ugyanakkor csak egy állomásnak tartjuk. Csapatunk tagjai hetente nyolc edzésen vettek részt: hol a városi sportcsarnokban, hol a Szent László Gimnáziumban tréningeztek és ha a bajnoki, valamint a kupameccseket is beszámítom, akkor a játékosok jelentős terhelést kaptak. Most már tudják, hogy teher alatt nő a pálma! A gyerekek – akik zömében az 1992/93-as korosztály tagjai – rájöttek arra, hogy ha hisznek a munkában, ha szorgalmasak és mindent alárendelnek a kézilabdának, nagyon messzire juthatnak, ugyanakkor ha elsők akarnak lenni, még többet kell dolgozniuk. Nálunk Lakatos László kollégám hosszú ideig foglalkozott a fiúkkal, így a szakmai érdem elsősorban az övé.

Az MKC-nál tartják magukat elhatározásukhoz: a fiatalítás jegyében az ifjúságiak legjobbjait – akik az OIB- és az OIK-meccseken bizonyítottak –, a felnőtt keretbe vezénylik. Barta Dániel, Gubó Alex, Holló Balázs, Lezák Áron és Zele Dániel így néhány szezon múlva, vagy akár hamarabb is komoly szerephez juthat az NB I-ben.

 

Út az ezüstéremig

Selejtező

1. forduló: Nyíregyháza Nyírsuli – Mezőkövesdi KC 28-34.

2. forduló: Salgótarjáni KC – MKC 31-37.

3. forduló: XVI. Kerületi KK – MKC 21-25.

Helyosztó, Dabas

Az elődöntőben: Pick Szeged – MKC 22-28.

A döntőben: Pler KC – MKC 33-21.

A végeredmény: 1. Pler KC, 2. MKC, 3. Dunaferr, 4. Pick Szeged.

Az MKC tagjai: Sipos Péter, Bíró Bence, Holló Balázs (kapusok), Stáb Bence, Várai Márton, Fekete Dániel, Bán Norbert, Nagy Patrik, Kovács Péter, Csendes Ádám, Budai Márk, Nyitrai János, Lezák Áron (mezőnyjátékosok), edzők: Rosta Miklós, Lakatos László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!