Friss hírek

2009.02.16. 18:50

A gazdasági szakértők szerint az elképzelések iránya jó, de markánsabb intézkedésekre lenne szükség

<p>Helyesnek ítéli az OTP Bank Elemzési Központja a miniszterelnök által meghirdetett adóátrendezési lépések irányát és szerkezetét - áll a központ hétfői elemzésében. A szakértők szerint azonban a most bejelentetteknél lényegesen markánsabb kiadáscsökkentésre és jelentősebb általános adó- és járulékcsökkentésre lenne szükség.</p>

Az elemzők szerint helyes, hogy jelentős hangsúlyeltolódás várható a jövedelmeket terhelő adók felől a fogyasztást terhelő adók felé. Markánsabb kiadás-, adó-, és járulékcsökkentő program kellene azonban ahhoz, hogy a jelenlegi, fizetőképességgel kapcsolatos bizalmatlanság enyhüljön. A gazdasági növekedési potenciál nagyobb növelése nélkül továbbra sem nő a külföldi befektetések volumene, ez pedig a jelenlegi finanszírozási helyzetben rendkívül kedvezőtlen - derül ki az elemzésből.

A szakértők szerint hosszú távon kedvező hatása lehet a nyugdíjrendszert érintő most bejelentett átalakításoknak, hiszen az intézkedések következtében csökkenne a szociális kiadások GDP-arányos mértéke. Ez az elmúlt két évben a GDP 1%-ával növekedett, és ennek a finanszírozása rendkívül nagy terhet jelent az aktív munkavállalók számára. A többi rövid és hosszú távú kormányzati kiadáscsökkentési terv, például az agrár- és gázártámogatás átalakítása, nem tekinthető rendszerszintű reformnak, bár fontos megtakarításokat jelenthetenek.

A konvergencia programban lefektetett hiánycélok teljesülése veszélybe kerülhet, mivel az elemzés szerint a belső kereslet a kormányzati előrejelzéseknél nagyobb mértékben eshet vissza. A központ előrejelzésében 2009-re 3 százalékot elérő, de azt lényegesen meg nem haladó hiánnyal számol. A szakértők szerint a kormány még néhány rövid távú kiadáscsökkentő lépést jelenthet be, hogy tartani tudja a GDP 3%-a alatti hiánytervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!