Marci Krisztián

2019.11.13. 08:09

Káros hatások ellen: reális önismeret

Az alkohol és a drogok hatásairól – a felszabadultság érzésétől a függőségig.

Herman Ottó Gimnázium

Forrás: Shutterstock

Interneten kerestem meg Dr. Habil Szemán-Nagy Anita felnőtt klinikai-, mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta és tanszékvezető egyetemi docenst, akit az alkohol és a drog hatásairól kérdeztem. Volt hermanosként szívesen és hamar válaszolt a kérdéseimre, s felhívta a figyelmet arra, hogy ha valakinek szerhasználattal kapcsolatos problémája merül fel, akkor mindenképp forduljon szakemberhez!

Miért fogyasztanak alkoholt és drogot a fiatalok?

Mielőtt a konkrét kérdésre válaszolok, el szeretném mondani, hogy a pszichológia és az orvostudomány nem tesz különbséget alkohol és drog között. Ez a felosztás, ahol legális és illegális szerekről beszélünk, inkább a jogi szempontrendszernek felel meg. A pszichoaktív szereket (ahová az alkohol, nikotin, koffein és természetesen a köznapi szóhasználatban drognak hívott szerek is tartoznak) a pszichológia és az orvoslás egységes szemléleti keretben tárgyalja, és gyógyszertani-pszichológiai hatásuk alapján csoportosítja őket. A mi kultúránkban az alkoholfogyasztás beágyazottnak tekinthető. Általában alkoholt a hatása miatt fogyasztunk. Kismennyiségű alkohol fogyasztás esetén az alkohol gátlás és szorongásoldó hatásai emelkednek ki. Alkohol hatása alatt a fogyasztó felszabadultnak érzi magát, oldódnak a gátlásai, ezt sokszor igen pozitívan élik meg az egyébként erős szociális gátlásokkal küzdő személyek. Megemlítendő, hogy az alkohol már kis mennyiségben is, nagy mértékben befolyásolja a reakcióidőnket, valamint a döntőképességünket.

Mikortól számít valaki alkoholistának, és milyen egészségkárosító hatásokkal számolhat az illető?

A WHO meghatározása szerint: „Alkoholistának tekinthetők azok az erős ivók, akik szeszfogyasztása olyan mértéket ér el, hogy az már észlelhető szellemi zavarral, károsodással, testi és szellemi egészségromlással, az interperszonális viszonyok romlásával jár, és károsítja az ivók társadalmi és anyagi helyzetét. Alkoholistának tekinthetők mindazok, akiken a jelenségek kezdeti tünetei már mutatkoznak.” Az alkohol szerhasználati zavar mind testi, mind pszichés tünetekben megmutatkozik. A testi függőséget, a toleranciafokozódás és a megvonási tünetek mutatják. A pszichés tünetek között szerepel a kontrollvesztés, a nyilvánvaló káros következmények ellenére is folytatódó szerhasználat.

Mi határozza meg a szerválasztást?

Ennek hátterében személyiségtényezők húzódnak meg, illetve pszichés zavarok. Az addiktológiában jól ismert önmedikalizációs modell szerint olyan szert választ a személy, ami a fennálló problémáit valamilyen módon kezeli. További fontos kérdés a drogfogyasztás kialakulásában az, hogy az adott szer hozzáférhető-e a fogyasztó számára.

Drogfogyasztás esetén, milyen káros hatásokkal kell számolnia a szerhasználóknak?

Megvonási tünetek alapján nagy a különbség bizonyos anyagok között, hiszen vannak olyan anyagok, melyek elvonási tünetei szinte elhanyagolhatók (kávé). Itt a veszélyt a rászokás képviseli. A függőségnek két típusát különböztetjük meg: fizikai, pszichés. A pszichés a szer megszerzésére irányul, míg a fizikainál az elvonási tünetek megjelenése számít.

Mit gondol, hogyan tudnánk megelőzni a káros hatásokat?

Fontos a reális önismeret, a belső kontroll, a rizikóészlelés, a megfelelő baráti társaság, a bizalmi kapcsolat a szülőkkel, a jól szervezett szabadidő, pozitív viszonyulás az iskolához.

Marci Krisztián Herman Ottó Gimnázium, 11/4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!