„Az én ideám, hogy önfenntartóak legyünk”

Akt.:
Őstermelők Aszalón
Őstermelők Aszalón - © Fotó: Ádám János
Aszaló – Pékséget, húsfeldolgozót bolttal, összeszerelő üzemeket és nap­elemparkot is álmodott dr. Mészáros Zoltán.

Az előző vezetés idején átlagban 10–20 fő volt Aszalón közfoglalkoztatásban, ez jelenleg 220 fő – nyilatkozta lapunknak dr. Mészáros Zoltán, Aszaló polgármestere. – Ahogy vezető pozícióba kerültem, azonnal jeleztem a társhivataloknak és a munkaügyi központnak, hogy szeretném foglalkoztatási igényeinket kielégíteni. Márciusban már 180 fő volt közfoglalkoztatott, szeptemberre 250 főre mehetünk fel. Mivel közös önkormányzati hivatalunk van Alsó­vadásszal, ezért onnan is foglalkoztatunk.

45, 45 és 45

Megtudtuk: a Start programban négy programot indítottak be. A mezőgazdaság 45 fővel, a térkőgyártás ugyancsak 45 fővel, a biomassza program szintén 45 fővel és a vízátereszek-belvízelvezetés ugyancsak 45 fővel működik. Van még egy 30-as csoport, akik a közterület és temetők rendben tartásával foglalkoznak, illetve egy tízes „brigád”, akik hasonló munkában tevékenykednek.

Aszalón automatikusan jár munkabérelőleg – árult el egy érdekességet és egyedi sajátosságot az aszalói polgármester. – Tizenötödike és huszadika között osztjuk. Ez 5000 forint, és jövedelmük beosztására sarkalljuk ezzel a dolgozókat. A legjobb az lenne, ha hetente tudnánk fizetni, de egyelőre ehhez nem vagyunk még elég erősek.

A Start programokban résztvevők iskolázottsága alacsony – erről is dr. Mészáros Zoltán beszélt. Elhangzott: a szociális szövetkezet beindítása során igyekeztek a szakképzett embereket „helyzetbe” hozni, ám a 220 emberből mindössze két embernek volt valamilyen képesítése. (Boltvezetői volt.) Elenyésző a szakmát tudó ember, és nagyon kevés a szakközépiskolát végzettek száma…

– A választások során azt ígértem, hogy munkát fogok biztosítani mindenki számára. Gyakorlatilag mindez meg is valósult – folytatta Aszaló első embere. – Annyit kértem először: a munkaidőt a munkahelyen töltsük. Emellett, amit nem tudok tolerálni, az a lopás. Nincs kis lopás! Egy pár hagymáért és egy liter benzinért is ki lettek vezetve emberek a közfoglalkoztatásból. De nincs késés sem!

Korábban pályázatíró cégben dolgozott dr. Mészáros Zoltán. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen települést álmodott meg a következő 4–5 évre.

Őstermelők a főútnál

– Az én ideám az önfenntartó település – jelentette ki. – Meg tudjuk teremteni magunk számára az enni- és innivalót. Legyen pékség, húsfeldolgozó, kisbolttal. Legyenek kis összeszerelő üzemek. Ugyanakkor ott van kihasználatlanul a laktanyánk: oda terveztünk egy egyhektáros napelemparkot. Ott lehetne őshonosállat-tenyésztés és növénytermesztés is.

Közelebbi tervek? A közmunkaprogramok február 28-ig tartanak. Addig közel 200 embernek biztosított a munkája. A tésztagyártás engedélyeztetés alatt van, míg a térkőgyártást beton­elemgyártással egészítenék ki hamarosan.

– A 3-as számú főút mellett helyi piacot szeretnénk, így őstermelők is árulhatnának a most is nyitva tartó szociális szövetkezet mellett – mondta a polgármester. – Az általános iskola mellett zöldséges gyakorlókertet, a másik oldalon mintagazdaságot szeretnénk létrehozni. Annak ellenére, hogy Aszaló kis település, eltűnőben van az állattartás nálunk is.

ÉM-JLI


A polgármester: Dr. Mészáros Zoltán

2014-től polgármester, jogász. 1982-ben született. Édesanyja pedagógus Aszalón, édesapja géplakatos, de volt autóoktató és sofőr is. Testvére alpolgármester a településen. Mezőgazdasági tevékenységet folytattak ősei (is), és Aszaló vezetésében is részt vettek. Általános iskolás korától jogász szeretett volna lenni. Évekig pályázat­írással foglalkozott.
hirdetés
hirdet�s