Az empátia miatt ragadós az ásítás

Japán kutatók megállapították, miért kell ásítania az embernek, ha mást ásítani lát. Egy autista és egészséges gyerekekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy az ásítás ragadósságáért az empátia a felelős.

Atsushi Senju, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, hogy korábban azt hitték, a ragadós ásítás csupán egy reflex eredménye, most viszont felfedezték, hogy az empátia meglététől vagy nem lététől függ.
A tudósok eredményeiket szerdán publikálták egy tudományos folyóiratban. A kísérlet során két, egy autista és egy egészséges gyerekekből álló csoportnak játszottak le olyan videókat, amelyeken emberek ásítanak. Az autizmus egyik tünete ugyanis a szociális érzékenység és kommunikáció romlása, így az empátiáé is.

Az eredmények azt mutattás, hogy az egészséges gyerekek sokkal többször ásítottak az ásító szereplőket látva a filmen, mint autista társaik. A ragadós ásítást az emberen kívül eddig csak néhány főemlős esetében tapasztalták a tudósok, náluk a jelenség evolúciós szerepet játszik: megóvja az állatcsapatot a veszélytől azzal, hogy ébren tartja őket.