Az emődi művelődési ház újra „hallat” magáról

Fekete Tibor és Szilvási András
Fekete Tibor és Szilvási András - © Fotó: Magánarchívum
Emőd – A városi ranghoz méltó új épület forráshiány miatt évekig váratott magára.

Újabb szakaszába jutott az emődi Művelődési Ház projekt: Fekete Tibor polgármester és Szilvási András, a Szilvási Építő Kft. ügyvezetője a közelmúltban aláírta a Művelődési Ház és Könyvtár építésére vonatkozó vállalkozási szerződést.

Portálunk már többször beszámolt arról, hogy utoljára talán a ’80-as években volt művelődési háza Emődnek.

Akkoriban a református templom közelében működött az intézmény, ahol mozi is helyet kapott. A szomszédos épületben könyvtár volt, majd a két ház idővel összeépült, a mozi tönkrement, ezzel együtt pedig megszűnt az emődi művelődési ház. A kulturális rendezvényeknek – az utóbbi években – az iskola aulája adott otthont, illetve a szabadtéri programokat a városháza melletti parkban rendezték. A városi ranghoz méltó új művelődési ház megépítése forráshiány miatt hosszú évekig váratott magára. Tavaly decemberben azonban a kormány 400 millió forint támogatást ítélt meg a művelődési ház megépítésére.

Már alkalmas

Emőd központjában egy nagy kiterjedésű, jellemzően mély fekvésű zöldterület terül el, közepén a patakkal ketté­osztva – ismertette Fekete Tibor. – A terület északi, keleti oldalát a város fokozatosan, több lépcsőben urbanizálta: a városháza, a patak és a 3-as út közötti területen szép dísz­park és játszótér létesült. A patak túlpartja, a „Gátszög” területe egészen a legutóbbi időkig mezőgazdasági művelés alatt állt. A terület új művelődési ház felépítésére az ingatlan-nyilvántartási rendezést követően alkalmassá vált.

– ÉM –