Friss hírek

2008.12.14. 08:08

Börtönlázadás Elefántcsontparton

<p>Börtönlázadás tört ki szombaton az elefántcsontparti Abidzsánban - jelentette vasárnap a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán. Az őrök segítségére hívott száz rendőr és csendőr gépfegyverekkel fékezte meg a lázadást. A rabok feje fölé leadott figyelmeztető lövések miatt hat elítélt megsérült. A hivatalos magyarázat szerint a látogatási idő megváltoztatása miatt tiltakoztak a foglyok. Jogvédő szervezetek szerint azonban a túlzsúfoltság és a rossz körülmények miatt elégedetlenek a rabok.</p>

A foglyok elfoglaltak két épületet, és kövekkel dobálták a biztonsági erők fegyvereseit, akik könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak. A tömeg oszlatására a levegőbe éles lövedéket is lőttek. Hat rab megsérült, őket kórházba szállították. A többiek visszatértek celláikba, az őrök visszaszerezték az uralmat a börtön felett - jelentették az elefántcsontparti hatóságok.

Az 1500 férőhelyes börtönben 5200-an vannak - ismerte el Mohamed Coulibaly, a börtönszolgálat vezetője az AFP francia hírügynökségnek. A BBC helyszíni tudósítója szerint pedig az 5200 fogoly közül csaknem kétezren még a tárgyalásukra várnak, egyesek már több mint tíz éve.

Az Elefántcsontparti Mozgalom az Emberi Jogokért nevű szervezet vezetője szerint a rabokat a túlzsúfoltság dühítette fel. "Három-négyszer annyian vannak, mint ahányan elférnének, ez az őröknek és a raboknak is nehéz" - mondta Drissa Traore a BBC-nek.

Pénteken egy másik elefántcsontparti börtönlázadásban Bouake városban 24 rab szökött meg, közülük hatot már elfogtak, a többieket még keresik. Az elefántcsontparti hatóságok szerint a két eset között nincs összefüggés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!