Az emlékezés kellékei is a Távol-Keletről jönnek

A magyar piacon kapható virágoknak ma már csak 60-70 százaléka származik Magyarországról. A magyar kertészek árui nem versenyképesek a sokszor silányabb minőségű, külföldi portékával.

A halottak napja idején kedvelt krizantémot is csak a tavalyi ár alatt tudják eladni a gazdák – írja a Napi Gazdaság. A kegyelet napjain a gyerták iránti érdeklődés is növekszik, az olcsó távol-keleti termékek áradatával azonban itt sem tudják felvenni a versenyt.

A forgalom 65-70 százalékát ebben az időszakban kitevő krizantémot szálanként 80-120 forintért adják a termelők a tavalyi 120-150 forint helyett. Eke Sándor, a Dísznövény Terméktanács elnökségi tagja szerint a hazai ágazat a termelési költségek növekedése miatt vált versenyképtelenné. Külföldön ugyanis jóval kevesebb ráfordítással gondozzák a vágott virágokat, ezért a 35-40 milliárdosra becsült forgalomnak ma már csak 60-70 százalékát teszi ki a magyar áru.

A halottak napja idején a gyertyamanufaktúráknál is megélénkül a piac, de sok más területhez hasonlóan itt is nehéz helyzetbe hozza a termelőket az olcsó távol-keleti import. Ráadásul az alapanyag, a paraffin ára tavaly legalább 30 százalékkal, idén pedig még ennél is nagyobb arányban drágult a kőolajár-robbanás miatt, és éles verseny alakult ki a magyar vevőkért, akik elsősorban az ár alapján választanak.Sporthírek