Az emelt szintű érettségivel igen, a kerettörvénnyel nem ért egyet az FDSZ

Támogatja a hatékonyság és a minőség növelésére irányuló törekvést a felsőoktatási törvény koncepciójában a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöksége – hangzott el a szervezet rendkívüli küldöttgyűlésén.

Az FDSZ egyetért azzal az elképzeléssel is, hogy két tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tegyenek a jelentkezők, de véleményük szerint az egyes intézményeknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy ezeket a tárgyakat maguk határozzák meg.

A kerettörvény helyett olyan törvényt tartana szükségesnek a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, amely összefoglalja a felsőoktatásra vonatkozó alapvető jogokat és kötelezettségeket – hangzott el a szervezet küldöttgyűlésén. Emellett úgy látják, hogy a koncepció jelenlegi formájában nem ad megfelelő garanciát az intézményi autonómia kérdésében.

A szervezet ezen kívül aggályosnak tartja a finanszírozás kérdését a felsőoktatási törvény koncepciójában, mert szerintük egyelőre nem látszik, hogy pontosan miből állna össze a 70 százalékos bázisfinanszírozás. Ezért arra kérik a kormányzatot, hogy készítsen hatástanulmányokat a konkrét részletekről – jelentette ki Kis Papp László, a szervezet elnöke. Az FDSZ elnöke emellett kiemelte: megnyugtatónak tartják, hogy a koncepcióban nem szerepel létszámleépítés a felsőoktatásban.
– Független Hírügynökség –