Az emberi test kimeríthetetlen téma

Sebesvíz, Miskolc - Egy hétig a Sebesvízi üdülőtelep ad otthont a portré-, akt- és természetfotózás szerelmeseinek

Immár negyedszázados jubileumát ünnepli a sebesvízi Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótelep. Az évforduló alkalmából az elmúlt évek anyagaiból öt helyszínen nyitottak kiállítást egyidőben az idei tábor indulásával – tudtuk meg Halmai Lászlótól, az alkotótelep vezetőjétől. A fotoworkshop mesterei című kiállítás Miskolcon, a Művészetek Házában nyitotta meg kapuit, az Ady Endre Művelődési Házban Monika Klinger és Wágner Ferenc anyagai tekinthetők meg. A táborok modelljeinek képeiből az Ifjusági Házban nyílt kiállítás. Eger adott otthont – az Áttrium és a Dió Galériában – a workshop retrospektív tárlatának. Az alkotó telep vezetője elmondta az idei kurzuson a hazai résztvevőkön kívül Norvégiából, Svájcból sőt az Egyesült Államokból, Los Angelesből is érkeznek fotográfusok. Az előadók között szerepel többek között Horváth Ottó, szobrász és Berényi Betty profi fotómodell.

Az alkotótábor művészeti vezetőjét Jung Zsenit arról kérdeztük: a mai erotikus reklámokkal terhelt környezetünkben hol helye a tábor fő témájának az aktfotózásnak ?
– Én úgy érzem szerencsére már levonult ennek a reklámtrendnek a legnagyobb hulláma, nem is helyeselhető, hogy így próbáltak eladni mindenféle termékeket. Az aktfotózás máig aktuális, érdekes, az emberi test kínálta hihetetlen változatos megközelítés miatt rendkívül fontos. Az alkotótábor művészeti koncepciójában a kezdetektől szerepel a természet fotózás, mely kiegészült az idén a portréfotográfiával. Míg e két utóbbi könnyebben hozzáférhető a fotózás iránt érdeklődők számára, ezért tartottuk fontosnak már annak idején is, hogy az aktfotózás nehezebben biztosítható modelligényét – a szakmai útmutatásokkal – az alkotótáborban próbáljuk kielégíteni.