Helyi közélet

2010.04.22. 10:22

Mire lesz jó a kétharmad?

<p>Budapest - A Fidesz „erős felhatalmazást” kér, az MSZP „demokratikus kontrollt” szeretne.</p>

A Fidesz azt kéri a választóktól, hogy „erős felhatalmazást” adjanak a következő kormánynak, ugyanis, mint fogalmaznak, a Fidesz egyetlen, a parlamentbe várhatóan bekerülő párttal sem kíván koalíciót kötni. Kövér László, a párt országos választmányának elnöke a konkrét törvényeket is megnevezte, melyen az új kormány változtatni kíván. Ezek: a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítás.

Ezek a törvények az LMP szerint is változtatást igényelnek, de Schiffer András, a párt elnöke úgy látja, nem mindegy „hogyan nyúlnak hozzájuk, mert jelenleg nem sokat tudni arról, hogy a Fidesz milyen döntéseket hozna a kétharmados többséget igénylő ügykörökben.”

Az MSZP listavezetője, Mesterházy Attila pedig úgy fogalmazott: a fideszes politikusok egy olyan világot szeretnének felépíteni – és ehhez alakítják a törvényeket is – amelyben négy év múlva semmi nem veszélyezteti majd a választási győzelmüket. Ezt kell megakadályozni a demokratikus kontroll segítségével, hogy törvénymódosítások ne egy párt, hanem a nemzet érdekeit szolgálják, jelezte a listavezető.

Elsődleges cél

A kétharmados többség jelentőségéről elemzőket kérdeztünk. Fekete Sándor politológus (Miskolci Egyetem) kifejtette: ez a magyar politikai rendszerben igen erős felhatalmazást ad a kormányzó erő(k)nek, nem véletlen, hogy „minősített” többség a szinonimája. Az első fordulót követő Fidesz-retorikát vizsgálva egyértelmű, hogy ennek megszerzése a párt elsődleges célja. A sokat hangoztatott „nemzeti egység” a Fidesz szerint a minél gyorsabb és hatékonyabb intézkedésekhez elengedhetetlenül szükséges - ez az üzenet politikai kommunikációs szempontból tökéletes.

Kellően erős

A kétharmados törvények számát 1990 után az MDF és az SZDSZ megállapodásának értelmében jelentősen csökkentették annak érdekében, hogy fennmaradjon a kormányzóképesség (eredetileg például a költségvetési törvény is kétharmados lett volna), vagyis a Fidesz most megszerzett abszolút többsége is már kellően erős felhatalmazást jelent, mondta lapunknak Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője. Hozzátette: ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a pártnak vannak olyan elképzelései, melyekhez mindenképpen szükség van kétharmadra, ilyen például az önkormányzati reform, a kisebb parlament, a médiatörvény vagy a kettős állampolgárság kérdése. Mivel ezek az ügyek az elmúlt napokban hangsúlyosan jelentek meg a Fidesz kommunikációjában, ezért a párt számára megvalósulásuk kulcskérdés, így az erős felhatalmazás nekik mindenképpen a kétharmadot jelentené, jelezte az elemző.

ÉM/HE 

 Egy kérdés, két válasz

Ha a Fidesz megszerzi a kétharmadot, az miben befolyásolja például annak a négy ügynek a menetét, amit Kövér László emleget?

A kétharmados többség megszerzése esetén „csupán” a politikai etika és a konszenzusra törekvő demokratikus szokásrendszer jelenthet akadályt a Fidesz számára. A választójogi-, az önkormányzati-, a média- és az állampolgársági törvény, továbbá a mentelmi jog kérdésének rendezése elvileg csak a párton múlik. Szintén fontos kérdés, hogy a széles hátországot a későbbiekben képes lesz-e megtartani a Fidesz, s ez a tanúsított magatartásán is múlhat. (Fekete Sándor)

A Kövér László által emlegetett ügyek mindegyikéhez kétharmados törvényeket kell módosítani, így ha a Fidesz megszerzi az ehhez szükséges többséget, akkor ezeket egymaga is véghez tudja vinni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy ekkora többség szinte mindenre felhatalmazást adhat a következő kormánynak, mivel csupán két – az Országgyűlés működésével kapcsolatos – esetben kell csak ennél több képviselő együttdöntése. A kétharmados többség azonban alapvetően értéksemleges, annak megítélése attól függ majd, hogy a Fidesz milyen tartalommal tölti fel, s bár egyre több elképzelés lát napvilágot, a konkrétumok továbbra is hiányoznak. (Gyömöre Máté)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában