Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a TASZ az otthonszülés ügyében

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy édesanya a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével, mert a magyar állam megsérti magánélethez fûzõdõ jogát azzal, hogy nem biztosítja az otthonszülés feltételeit, és a bábákat szabálysértéssel sújtja – közölte csütörtökön a TASZ.

A szervezet közleménye szerint Magyarországon kidolgozatlanok az otthonszülés szabályai. Bár a szülõket semmi nem korlátozza abban, hogy maguk válasszák meg gyermekük világra hozatalának helyszínét, de semmi nem szabályozza ennek feltételeit. A közremûködõ szakemberek, bábák pedig szabálysértést követnek el, s a hatóságok több esetben büntetõeljárás indítanak. Az otthon született gyermekek anyakönyvezése is sokszor nehézségekbe ütközik.

A magyar törvénnyel kihirdetett Emberi Jogok Európai Egyezménye minden aláíró tagállam polgára számára biztosítja azt, hogy a magánélethez fûzõdõ jogát tiszteletben tartsák. Az állam hosszú évek alkotmányos mulasztásával megsértette az édesanya ezen jogát, aki a TASZ ügyvédjének segítségével a strasbourg-i bírósághoz fordult.

A TASZ korábban az Alkotmánybírósághoz írt beadványában kérte a bírákat, hogy állapítsák meg az alkotmányos mulasztást az önrendelkezési jog, a hátrányos megkülönböztetés tilalma és a jogbiztonság elvének sérelme miatt. A TASZ indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság kötelezze az Országgyûlést és a kormányt a szabályozás megalkotására.