“Az emberek ilyenkor jobban elengedik magukat”

Sokan és sokféle elfoglaltságot találtak maguknak vasárnap a Bükkben
Sokan és sokféle elfoglaltságot találtak maguknak vasárnap a Bükkben - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Volt, akinek szomorúságot hozott az idei karácsony.

Szén-monoxid szivárgás gyanúja miatt riasztották Varbóra a kazincbarcikai hivatásos tűzoltókat még december 24-én. Gyanújuk nem volt alaptalan, hiszen a tűzoltók az épület mérőműszeres átvizsgálása során kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A mentőszolgálat munkatársai egy embert kórházba szállítottak.

Másnap egy autó csúszott az út menti árokba Harsány közelében. A műszaki mentést végző miskolci tűzoltók áramtalanították a járművet, amelyet visszavontattak az úttestre. Az autó három utasa közül senki nem sérült meg.

Plusz húsz százalék

Szintén december 25-én a Pácint Cigánddal összekötő úton borult árokba egy személyautó. A műszaki mentést végző cigándi tűzoltók a helyszínelés után talpra állították az autót, az autó két utasa nem sérült meg.

Még aznap egy hétvégi ház tetőszerkezete gyulladt ki Miskolc határában a Kernye dűlőn. A megyei katasztrófa­védelemtől megtudtuk: a tűzesethez a miskolci tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. Az épületben ketten laktak, közülük nem sérült meg senki.

Különleges esetről nem tudott beszámolni az Észak-Magyarországnak Szabó Csilla, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az ünnepek kapcsán. Papp Zsolt vezető mentőtiszt ellenben mozgalmas napokról beszélt kérdésünkre.

– December 24-től vasárnap reggelig húsz százalékos volt az esetszám-emelkedés –mondta. – Ebben volt minden: közlekedési baleset és lakástűz is. Sajnos voltak súlyos és könnyebb sérüléssel járó verekedések is több helyen, és történt öngyilkosság is.

Megmarad ez növekvő tendencia január elejéig? – kérdeztük. „Általában igen, az emberek ilyenkor jobban elengedik magukat. Január első hetétől lesz ismét nyugalmasabb tapasztalataink szerint” – fogalmazott, és megragadta az alkalmat, hogy lapunkon keresztül kívánjon boldog új évet kollégáinak.

-Juhász-Léhi István-

Nyitva

Némileg meglepő módon vasárnap is kinyitott néhány kisebb-nagyobb üzlet a megyeszékhelyen. Néhány SPAR mellett egy Müller és a Media Markt volt nyitva.

„Nem csalódtunk, kellemes minden”

Nagyné Adviányi Annával és férjével a lillafüredi függőkertben találkoztunk vasárnap. Budapestről érkeztek, a karácsonyi ünnepeket Miskolctapolcán töltötték.

– Nagyon jó volt, nem csalódtunk, kellemes minden – árulta el. – Először mozdultunk így ki otthonól. Nagy a család és szenteste után pakoltunk. Valójában nyíregyháziak vagyunk, ezért a hazaút előtt eljöttünk Lillafüredre nosztalgiázni.

riport-a-bukkben01-st


Kiss Krisztinát magyar vizslások körében értük a Miskolci Állatkertnél vasárnap. Elmondta: csodásan teltek számára az ünnepek és sikerült megvalósítania azt, hogy nem stresszelt karácsonykor.

– Sok családi programot csináltunk, nagyon jó volt! – mondta Kiss Krisztina. – Egyedül sütök-főzök, de mivel a 93 éves nagymamámat is ápolom, így tulajdonképpen ő is segített. Van egy 9 hónapos vizslánk, most vele és az egyik kislányommal jöttünk el kirándulni, kihasználva a lehetőséget.

riport-a-bukkben11-st