„Az ember ott kezdődik…”

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöke két héttel ezelőtt avatta fel Közép- Európa legnagyobb petrolkémiai beruházását.  A TVK kitüntetettjei [.doc – 89KB]

A kormányfő akkor azt mondta: „A projekt nem attól értékes, hogy kik a tulajdonosai, hanem hogy kik dolgoznak benne. Ez a beruházás nem csak Magyarország, hanem az itt dolgozók sikere is.”

Az avatás alkalmával erről a sikerről kérdeztünk három olyan személyt, akinek – régebben, vagy most – része volt a sikerben

„Együtt dobog…”

Leskó Csaba, az Olefin 2. gyárvezetője éveken keresztül arra a pillanatra várt, amikor hivatalosan is megkezdi termelését az új komplexum. „Mivel a gyár az első munkahelyem, ezért a szívem együtt dobogott és dobog a TVK-val. Azt a munkát amit itt elvégeztem a projektnél, az a szakmai munkám csúcsát jelenti.”

„A vezetőség már régóta tervezi ezt a beruházást. Rengeteg munkával érintett ez a projekt, engem is és a családomat is.” Ezt Bognár István a vezénylő egyik munkatársa mondta, majd így folytatta: „Egyeztetésekre kellet járni Németországba. Sok munkával járt amíg elkészült, és amit itt látunk, ez lett az végeredmény. Jó érzéssel tölt el, hogy elkészült és az én kezem munkája is benne van, s most látni, hogy mennyi embert érdekel."

Sajátjának érzi

„Mielőtt elhagytam a Tiszai Vegyi Kombinát kötelékét, az utolsó közgyűlésen én terjesztettem elő a most megvalósuló projekt tervét és a tulajdonosok jóvá is hagyták azt – emlékezett vissza Nagy László a TVK Rt. volt vezérigazgatója. – Számomra nagyon nagy dolog ez, mivel valamilyen szinten a sajátomnak érzem. Azzal, hogy megépült, a TVK majdnem a duplájára növekedett és biztosíték arra is, hogy a társaság az elkövetkező három évtizedben is hasonló stabilitással tud majd működni mint jelen pillanatban.”

„A TVK volt és a TVK lesz Közép-Európa legjobb petrolkémiai vállalata. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb, a legmodernebb világcégek termékeivel veszi fel a versenyt – jelentette ki a volt vezérigazgató. – Ez nem csak a gyár sikere, hanem a dolgozók sikere is. A dolgozóké, akik sokat tettek azért, hogy ez az elképzelés megvalósuljon…”

Sz. B.