Az ember és a természet élni szeretne, Baksán is

Vizi Károlyné Horváth Mónika a Kecske Lakban
Vizi Károlyné Horváth Mónika a Kecske Lakban - © Fotó: Juhász-Léhi István
Szentistvánbaksa – „Június 21-én, a születésnapomon volt ez a hatalmas vihar.”

Nem verte el úgy a falut, mint Megyaszót vagy Halmajt, de a széle érintette, és azt a részt, ahová elért, nagyon elverte – mondta Vizi Károlyné Horváth Mónika, a Kecske Lak megálmodója baksai otthonában. – A templomtetőt teljesen leverte, a Faluházat és sajnos sok családi házat is tönkretett a jég. Nekünk mindezt látva és tudva meg kell köszönnünk, hogy „csak” a Kecske Lak tetejét lyukasztgatta ki, amit azóta összefogással befóliáztunk.

Zokogtak az emberek

Mónikáéknál a legnagyobb károkat a két szalmabála, Pali bácsi és felesége szenvedték el; ők őrzik a Kecske Lakot. Zokogtak az emberek a kerteket látva, hiszen tudatosult bennük, hogy mindenüket elverte a jég. Azt a kis pótlást is télire.

– Nekünk nincs veteményesünk, mi állatokat tartunk, ám a hegyen, ahol az állatokat legeltetjük, az akácfa összes ága lent volt a földön – tette hozzá, aztán Mónika kért egy pár pillanatot, a hűtőhöz ment, és egy kis zsákot vett elő, amelyben június 21-ei jegekből tett el akkor. Míg némileg megolvadva is nagyok voltak, nem is csoda, hogy bezúztak mindent.

– Borzasztó volt látni, hogy nincs növényzet, nincs mit ennie a kecskéknek… – mondta halkan. – Nem lesz az idén apró répa és apró krumpli, el kell majd mennünk terményt venni máshová. De hogy mennyire szeretne az ember és a természet élni? A következő napon már azt láttuk, hogy elkezdtek az emberek ültetni, karózni, pucolni. A Kecske Lak elé vadidegen emberek hoztak a kecskéknek való élelmet.

A jégviharig egyébként naponta 12 liter tejet adtak a kecskék (15 van belőlük), azóta 5 litert. Nagy stressz volt nekik is. Azonban láthatóan volt értelme júniusban elültetni azt, amit máskor áprilisban szoktak. Örülnek a baksaiak, hogy virágzás van és talán lesz belőle valami, de gyümölcs nincs a faluban.

Nem sokkal később Rontó Istvánné szentistvánbaksai képviselő arról beszélt portálunknak, hogy az ő települését komoly károk érték – erről korábban az Észak is beszámolt.

– Nem mindenkinek van biztosítása… – kezdte. – A református templom sérült meg a legjobban, amit talán vis maior keretein belül az egyházzal orvosolni tudunk. Sajnos a fóliázásban magunkra voltunk utalva. A Faluház nagyon tönkrement, bármilyen segítséget szívesen veszünk.

Hogy mikorra végeznek a baksaiak az újjáépítéssel, nem tudni, ám reményeik szerint szeptember 2-án a Cékla Fesztivált megrendezik.

– ÉM-jli –