Az elvárt adó helyett lesz más – Fidesz: "győztünk"

Az egyéni vállalkozókat és a cégeket is érintő elvárt adó visszamenőleg, január 1-jével történő megsemmisítéséről szóló törvénymódosítást nyújt be a kormány az Országgyűlésnek – jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Az állam az eddig befizetett adót visszatéríti. Varga Mihály a Fidesz szakpolitikusa a Fidesz győzelmének nevezte az adónem megsemmisítését.

Az Alkotmánybíróság február végén döntött úgy, hogy március 1-i hatállyal megsemmisíti a cégek elvárt adóját. A taláros testület szerint ugyanis sértette a az arányos közteherviselés elvét, hogy a veszteséges gazdasági társaságoknak is be kellett volna fizetniük a járulékot.

A kabinet szerdai döntése értelmében azonban nem csak a cégek, hanem az egyéni vállalkozókra vonatkozó elvárt adót is megsemmisítené. A kormány egyébként a Házszabálytól való eltérést is kezdeményezi, hogy a módosításról akár már jövő hétfői ülésén dönthessen az Országgyűlés.

Veres János ugyanakkor hangsúlyozta, hogy március 28-ig dönt a kormány egy új adónemről, amely “bevonná a közteherviselés alá az elvárt adó hatálya alá is eső vállalkozókat és vállalkozásokat” és amely 2007. második felétől léphetne életbe. Az első félévben a bevételkiesés pótlására a kormány 30 milliárd forintot zárolt a költségvetés központi tartalékából.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy eddig 500 olyan bevallás érkezett az adóhivatalhoz, amely figyelembe veszi az elvárt adót, ennél kicsivel kevesebben fizették be a járulékot. Bár pontos számokat nem tudott mondani, a tárcavezető azt megerősítette, hogy mindeki különeljárás nélkül visszakapja a befizetett elvárt adó összegét.

“Győztünk” – reagált Varag Mihály a kormány szerdai döntésére. A volt pénzügyminiszter hozzátette, hogy az igazi nyertesek a vállalkozások, akiknek nem kell befizetniük az elvárt adót. Varga emlékeztetett rá, hogy a Fidesz már korábban is alkotmányba ütközőnek tartotta az adónemet és éppen ezért a lehető legrosszabb ötletnek tartják, hogy a kormány új adónemmel próbálja majd ismét megadóztatni a vállalkozókat és vállalkozásokat.

A Független Hírügynökség kérdésére Varga elmondta, hogy csak hétfőn délelőtt a frakcióülésen döntik el támogatják-e a Házszabálytól való eltérést.Sporthírek