Az elsőnek kilencszáz pontot adnak

Gercsák Szabina
Gercsák Szabina
Miskolc – A kazahsztáni vébére utazik Gercsák Szabina ifjúsági olimpiai bajnok cselgáncsozó.

A Hell Miskolci Judo Club kiválósága és edzője, Flórusz János vasárnap repül Asztanába.

Negyvenheten

– Tanítványomnak ez lesz az első felnőtt világbajnoksága – kezdte a mester, majd így folytatta: – A 70 kilós súlycsoportban negyvenheten lépnek tatamira. Ott lesz mindenki, aki számít: a holland, a kolumbiai, a japán, az izraeli és az angol lány, meg a többiek. Már egy esetleges pontszerző helynek is óriási értéke lenne. Mivel Szabina még junior korú, így semmilyen terhet nem rakunk a vállaira, nyugodtan versenyezhet, nincs veszíteni valója.

A 19 éves judós felkészülése ezúttal nem a legjobban sikerült. Betegség gyötörte, aztán balatonmáriafürdői táborát elmosta az eső, így Balatonfenyvesre kellett átköltöznie, de nem foglalkozott a légköri zavarokkal. Annak érdekében, hogy tiszta legyen a lelkiismerete, az elutazásig is folyamatosan gyakorol – aztán jöhet az előadás.

– Mivel Kazahsztánban hozzánk képest plusz négy óra a helyi idő, így legalább két napunk elmegy az átállásra – folytatta Flórusz János. – A pénteki szereplésig tréningezünk, mozgunk, sétálunk, beszélgetünk, így oldjuk fel a feszültséget és hangolunk a vébére.

Mindent visz

A súlycsoport nyertese kilencszáz kvalifikációs pontot kap, ez bőven elegendő a riói kiküldetéshez. Gercsák Szabina pillanatnyilag a negyvenhetedik az ötkarikás rangsorban, vagyis távol áll Brazíliától, de még egy éve van arra, hogy beleférjen a majdani olimpiai mezőnybe.

Akár jól fizet neki Asztana, akár nem, további három nagy viadal vár rá az idén: a junior Európa- és világbajnokság, valamint az U23-as kontinensbajnokság, amelyeken viszont nem szerezhet Rio de Janeiróra beváltható pontokat.

A magyar indulók, nők: Csernoviczki Éva (48 kilo­gramm), Karakas Hedvig (57 kilogramm), Szabó Franciska (63 kilogramm), Mészáros Anett (70 kilogramm), Gercsák Szabina (70 kilogramm), Joó Abigél (78 kilogramm), Salánki Evelin (78 kilogramm). Férfiak: Zámbori Bence (66 kilo­gramm), Ungvári Miklós (73 kilogramm), Krizsán Szabolcs (81 kilogramm), Csoknyai László (81 kilogramm), Tóth Krisztián (90 kilogramm), Vér Gábor (90 kilogramm), Cirjenics Miklós (100 kilogramm), Fogasy Gergő (100 kilo­gramm), Bor Barna (+100 kilogramm). A csapatversenyben a mieink nem indulnak.

ÉM-KT


Sport és tanulás

„Ha csinálok valamit a vébén, az kellemes meglepetés lesz – felelte érdeklődésünkre Gercsák Szabina. – Teljesen nyugodt vagyok, élem a magam életét, edzek, pihenek, csomagolok, a vizsgadrukk valószínűleg csak pénteken tör rám. Hazaérkezésem után pedig jön az újabb nagy falat: beiratkoztam a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának kereskedelem és marketing szakára. Remélem, hogy sikerül összeegyeztetnem az élsportot a tanulással.”
hirdetés
hirdet�s