Az első miniszterelnök érdemeit hangsúlyozták

Taktaharkány, Taktaszada, Tarcal, Forró Encs, Mád - Gróf Batthyány Lajosra is emlékeztek születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc százötvenkilencedik évfordulóján több településen tartottak ünnepi megemlékezéseket március tizenötödikét megelőzően. Forrón Rakaczki Zoltán alpolgármester vont párhuzamot az egykori és jelenünk eseményei között, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Művészeti Alapiskola tanulói, a Forrói Hagyományőrző Citerazenekar és a Hernádvölgye Néptánccsoport előadása előtt. Mádon már az elmúlt hét szombatján megkezdődtek az ünnephez kötődő események. Koroknay Dániel, a szabadságharc fiatalon elesett hőse emlékének adózva fórumok, kiállítások megnyitása, általános iskolások számára rendezett rajzverseny, település szintű ünnepi program követték egymást. Tarcalon a legifjabb korosztály szerdán járta végig az emlékhelyeket, közösen helyezték el tisztelet virágait. A település lakossága csütörtökön ünnepelt.

 

Példaértékű kormányzás

 

Varga László taktaharkányi polgármester a márciusi események és a Batthyány Év kapcsán Gróf Batthyány Lajos első felelős miniszterelnök életének méltatására csúcsosította ki mondandóját szerdán este. Megjegyezte, az egykori kormány működésére nem könnyű jelzőt találni. – Nehéz sorsok a miniszterelnöki sorsok, nehéz volt ez valamennyi történelmi időszakban. A százötvenkilenc évvel ezelőtti kormány munkájára lehet hittel emlékezni, lehet példaként emlegetni napjainkban – mondta Varga László. Az eseményen a Taktaharkányi Községi Kórus részleteket adott elő Erkel Ferenc Bánk bán c. operájából. Taktaszadán Hegedűsné Orosz Nóra kulturális referens mondott ünnepi beszédet, majd alkalomhoz illő műsoron idézték fel a márciusi eseményeket a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói.
A programot követően zászlós felvonulás indult Petőfi Sándor szobrához, itt a Taktaszadai Pávakör adott elő ’48-s nótákat, majd a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Encsen a Városi Galéria előtti Petőfi szobornál koszorúztak. Köszöntőt mondott Karsai Attila a Humánpolitikai és Ügyrendi Bizottság elnöke, este a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Művészeti Alapiskola aulájában tartottak ünnepi programot, amelyen Vidákovics Béla alpolgármester hangsúlyozta eleink érdemeit. A megemlékezés során átadták az Encs Város Önkormányzata által alapított helyi kitüntetéseket.

SFL