Helyi közélet

2012.01.26. 18:48

"A gátra vigyázni kell!"

Szentistvánbaksa, Nagykinizs, Hernádkércs - Az 1,5 milliárdos beruházáshoz a településeknek nem kellett hozzájárulniuk.

Szentistvánbaksa, Nagykinizs, Hernádkércs - Az 1,5 milliárdos beruházáshoz a településeknek nem kellett hozzájárulniuk.

Három Hernád-parti község, Szentistvánbaksa, Nagykinizs és Hernádkércs lakosai élhetnek mostantól kezdve biztonságban, ugyanis csütörtökön mindhárom helyen átadták az árvízvédelmi védművet. Elkészült tehát a településeket a Hernád kiöntésétől védő gát, amely másfélmilliárd forintba került.

A stratégia a megelőzés

Az ünnepélyes projektzáró rendezvényen Rontó István, Szentistvánbaksa polgármestere köszöntötte a jelenlevőket és köszönetét fejezte ki az állam és az unió által biztosított támogatásért. Ezt követően Rudolf András műszaki menedzser a Borsod-Rudolf Konzorcium képviseletében elmondta, hogy az 5,2 kilométer hosszúságú árvízvédelmi védvonal az unió pénzügyi támogatásával, a kohéziós alap társfinanszírozásával épült meg. Az avatáson Barabás Ákos, a Belügyminisztérium vízügyi és koordinációs főosztályának vezetője ismertette a Hernád völgye árvízvédelmi rendszerét. Országosan több tízmilliárd forintot tesz ki a folyók kilépésekor a védekezési költség, ezért a stratégia maga a megelőzés. Menetrendszerűen minden második évben árvíz pusztít a Hernád-mentén, legutóbb 2010-ben vonult le addig soha nem látott áradat. A három falu árvízi veszélyeztetettsége ezzel a gáttal megszűnik, és hatmilliárd forintnyi vagyon kerül biztonságba.

Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke azt fejtegette, hogy nagyon időszerű volt már ez a beruházás. Az 1,5 milliárdos beruházáshoz a településeknek nem kellett hozzájárulniuk, csupán az 57 millió forintos előkészítési költség 15 százalékát állták. Az elkészült gát az itt lakó ezer embernek jelent nyugalmat.

Dr. Ódor Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint most már csaknem valamennyi Hernád-menti települést gát véd, várhatóan ez év végére elkészül Felsődobsza védvonala is, de tennivaló lesz még a garadnai öblözet községeinél is. A most átadott gát építése tavaly nyáron kezdődött, a kivitelezők 150 ezer köbméter földet, 800 tonna betont és 120 tonna vasat építettek be, és itteni közmunkásokat is foglalkoztattak.

Jó gazdák lesznek

Az ünnepélyes szalagátvágások után Varga Vince, Hernádkércs polgármestere, Jónás Béla, Nagykinizs előljárója és Rontó István, Szentistvánbaksa első embere jelképesen átvették a megépült árvízvédelmi fejlesztéseket. Az egyházak képviselői megáldották és megszentelték a védműveket, s idézték a Tanú című filmben elhangzott mondást, miszerint "A gátra vigyázni kell!" És most már jöhet a Hernád, nem kell félniük az itt élőknek. Az önkormányzatok jó gazdái lesznek a gátaknak.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában