Az első kapavágások a Pécs Európa Kulturális Fővárosa helyszínén

Jelképesen bontani kezdték a Pécs Európa Kulturális Főváros (EKF) egyik helyszínén lévő régi épületeket pénteken. A pécsi városvezetés látványos akciója arra utal, hogy ezzel elkezdődött az EKF építkezés.

A koncert- és konferenciaközpontot a belváros szélén, a volt Pécsi Városi Teniszpálya helyén és annak környékén építik fel. Itt most régi lakóépületek, disco, szerelőüzemek vannak. A lakókat, az üzemet átköltöztették, a disco megszűnt. Az épületeket Tasnádi Péter, Pécs polgármestere, Meixner András és Tóth Bertalan alpolgármesterek, valamint Hoppál Péter önkormányzati képviselő kezdte el jelképesen bontani: csákányt vettek a kezükbe és leromboltak egy épületrészt. Őket markológépek követték. Ezzel elkezdődött az EKF program első tényleges építkezése. Az épületek bontására másfél hónapja van a vállalkozónak, utána kezdik el a koncert- és konferenciaközpont alapjait ásni, majd az épületet építeni. A tervek szerint 2010. márciusában, de legkésőbb júniusban átadják a komplexumot – mondta a Független Hírügynökségnek Tasnádi Péter, Pécs polgármestere. Hozzátette: ezt követően, szintén még az idén elkezdik a Tudásközpont építését. A Zsolnay Kulturális Negyedet építésére viszont jöv! ő év elején kerül sor, ahogy a Közterek és parkok – köztük a Széchenyi tér, a Tettye – átépítésére is.

A Zsolnay Kulturális Negyed átalakítását az idei év második felére, a Tudásközpont építését őszre, a közterek és parkok felújítását, átalakítását már idén késő nyárra tervezték. A késések miatt csütörtöki közgyűlésen menesztették a városatyák az EKF program főigazgatóját, Mészáros Andrást.