Az első hely kötelezi a szentandrásiakat

Hernádszentandrás – Három zenész (harsona, szaxofon, tangóharmónika) kíséri majd a Kihívás Napján a nótázó, várhatóan 40 fős csapatot.

 A 464 lelkes Hernádszentandrás május 23-án immár hatodik alkalommal csatlakozik a Kihívás Napja országos rendezvényhez, melyet az elmúlt öt esztendőben a 700 fő alatti települések kategóriájában megnyert, és ezzel “Magyarország Legsportosabb Települése” cím birtokosa lett. Üveges Gábor polgármester arról beszélt, hogy ezúttal is szeretnének győzedelmeskedni a viadalon és nyerni a saját kategóriájukban. A “cím kötelez” elve alapján május 23-án 0.00 órától 21.00 óráig minden eddiginél színesebb programok mozgatják meg a falu lakóit korosztálytól függetlenül.

Évek óta óriási népszerűségnek örvend a napindító éjszakai fáklyás gyalogtúra 0.00 órától, mely Hernádszentandrás központjától, a Hernád-folyó hídján át a szomszédos Pere és Hernádbűd településekig tart, melyhez most egy igazi különlegesség is társul, ugyanis három zenész (harsona, szaxofon, tangóharmónika) kíséri majd a nótázó, várhatóan 30-40 fős csapatot. A visszaérkezést követően az óvoda épülete ad otthont forró tea és kávé, valamint aprósütemények környezetében a több órás hajnali Activity játszmáknak.

Az abaúji község apraja-nagyja kiveszi a részét az egész napos programkavalkádból. A gondozási központ dolgozói, önkéntesek és a szépkorúak részvételével sütik reggeltől a mintegy 800 darab palacsintát, mely a mindenki számára ingyenesen nyitva lévő büfé kínálatát gazdagítja. Lesznek többek között “Futás a polgármesterrel”, “Hetes rúgó verseny”, “Kihívás a BioKertben” (hagymaszabadítás, mintakertész verseny, kerítéskapálás), kalandtúra, „bicajpárbaj”, „minifoci” bajnokság, nyugdíjas torna, sakkszimultán Tóth József hernádszentandrási sakkmesterrel, „izomparádé”, táncverseny és számtalan, az önfeledt mozgást, szórakozást, közösségépítést szolgáló elfoglaltság. A délután folyamán bekapcsolódik a programokba a Máltai Szeretetszolgálat “Mozgó Játszótere”, mely kézműves foglalkozásokat, kreatív játékokat, valamint ugrálóvárakat hoz a hernádszentandrási gyerekek számára. Az eseményt a helyi önkormányzaton kívül évről-évre támogatják civil szervezetek és egyéni vállalkozók is.

ÉM-BGy