A jövő zenéje

2019.06.20. 17:16

Különleges lesz a Magyar Zene Háza

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú, az épületet tervező japán sztárépítész. A szakember szerint a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt keresve sem találna.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész a Kultúra.hu-nak adott interjújában arról beszélt, több oka is volt rá, hogy részt vegyen a magyar tervpályázaton. Ezek közül kiemelte a Liget egészének vízióját, amely különböző kulturális funkciókat álmodott a parkba. Másik okként az épülő Magyar Zene Háza rendkívüli elhelyezkedését említette. Úgy fogalmazott, a park közepén lévő, fás ligetes terület kiváló lehetőséget teremt egy olyan épület megalkotására, amely harmóniában egyesíti a természetet és építészetet. Jelentkezésének harmadik oka a zene volt, amelynek szerinte különleges szerepe van a magyar emberek életében. Hozzátette: reményei szerint a Magyar Zene Háza igazán különleges lesz.

Arra vonatkozóan, miként valósulhat meg a Magyar Zene Házában a természet és az építészet összhangja, a szakember kifejtette, igyekszik átmenetet képezni a külső és belső terek közt.

Fudzsimoto Szú japán sztárépítész, a Magyar Zene Házának tervezője
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Fudzsimoto Szú szerint a koncertterem üvegfala biztosítja az átláthatóságot, ugyanakkor megfelelő akusztikus körülményeket teremt. A kör alakú, hullámos tető, amelynek lyukain felfelé törnek a fák, ugyancsak az egységet szolgálja. A tető alatt kialakítottak egy fedett, de szabadtéri amfiteátrumot, amely külső programoknak biztosít helyet, ez amolyan köztes tér lesz.

A tervező úgy fogalmazott, az építészet és természet kapcsolatára koncentráltak a tervezéskor.

Fudzsimoto Szú a Ligetbe illő épületet álmodott meg

„Miután megnyertük a pályázatot, a megbízók meghívtak minket a Zeneakadémiára, amely lenyűgöző, nagy múltú épület, több motívuma, például a nagyterem gyönyörű virágdíszítései, igazán magával ragadóak. A levél-motívum minket is megihletett, ezért újragondoltuk a mennyezetet és igyekeztük a tervekbe belecsempészni” – mondta az építész, aki szerint mindig kihívás megteremteni az egyensúlyt a koncepció, a tartalom és az anyagi lehetőségek közt. Megjegyezte, ezt nem kompromisszumként éli meg, hanem a tervek kreatív csiszolgatásának tartja, míg kialakul a végső forma.

Az építész számára fontos, hogy az emberek úgy érezzék, az épület a Liget szerves része, és az övék. A tervezéskor igyekezett tiszteletben tartani a park adottságait, a zenét, a történelmi hagyományokat, de még az éghajlati viszonyokat is.

„Ez nem Fudzsimoto-ötletek újragondolása, hanem az adott tér ihlette elképzelések kikristályosítása” – hangsúlyozta.

Így néz majd ki a Magyar Zene Háza a tervek szerint:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Ip349VL_UfU

A tervező a Liget projekt kapcsán arról is beszélt, lenyűgözi az elképzelés, hogy történelmi épületek rekonstrukciója mellett modern, korszerű épületek kapnak benne helyet, ezzel megteremve a régi és az új összhangját.

„A park rendkívül színes kulturális programkínálatot nyújt majd az ideérkezőknek, egy helyen kínálva múzeumi, zenei és családi kikapcsolódási lehetőségeket. Mindezt egy gyalogosan bejárható ligetes parkban. Szerintem ez lehet a jövő modellje, büszke vagyok rá, hogy részt vehetek a projektben”

– mondta Fudzsimoto Szú, aki az építés egész folyamatában részt vesz, hogy a kivitelezés a lehető legprofibb módon valósuljon meg.

„A munkám valószínűleg ott ér véget, amikor az épület átadása után egy-két évvel látom, hogy a hely él, belakták az emberek. Az építészet a jövőnek szól, olyan épületekről álmodom, amelyek a jövőben együtt élnek az emberekkel” – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában