Friss hírek

2009.10.23. 10:08

Romániában megkezdõdött az elnökválasztási kampány

<p>Beindult a választási kampány Romániában, egy hónap áll a jelöltek rendelkezésére, hogy a november 22-i elnökválasztásokig a maguk oldalára állítsák az ország megközelítõleg 18 millió választópolgárát. Az elnökválasztások elsõ fordulójával párhuzamosan népszavazás is zajlik majd az egykamarás parlament bevezetésérõl és a képviselõk számának 300-ra való csökkentésérõl.</p>

A legjelentõsebb indulók egyike Traian Basescu jelenlegi államfõ, akinek a felmérések szerint a választások december hatodikai második fordulójában kihívója lehet Mircea Geoana, a legnagyobb ellenzéki alakulat, a Szociáldemokrata Párt vezetõje vagy pedig Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke. Bukaresti elemzõk szerint azonban akár meglepetést is tartogathat Sorin Oprescu bukaresti fõpolgármester indulása, aki a szociáldemokraták közül kilépve függetlenként nyerte el korábban a román fõváros vezetését és ugyancsak függetlenként célozza meg az államfõi tisztséget.

Az RMDSZ számításai szerint, habár az elnöki tisztségért indított Kelemen Hunor nem számíthat befutó helyre, azonban a választások második fordulójában a szervezet szavazótábora akár el is döntheti, hogy ki lesz Románia elnöke a következõ öt évben..

A bukaresti versenyben indul még Corneliu Vadim Tudor, a Nagyrománia Párt elnöke, illetve George Becali EP-képviselõ, a Steaua futballklub tulajdonosa.

Csütörtök estig összesen hét ember nyújtott be érvényes jelölést, azonban a román hírforrások szerint még öten jelentették be, hogy pénteken benyújtják jelöltségüket a választásokon való indulásra.

A jelölteknek egy hónapjuk lesz, hogy maguk mellé állítsák az ország megközelítõleg 18 millió szavazásra jogosult polgárát..

A román alkotmány szerint az elnököt öt évre választják, egymást követõen legtöbb két mandátumra. Szomszédunkban egyébként most szervezik elõször külön a parlamenti és az elnökválasztásokat, az elnöki mandátum egy évvel való meghosszabbítását követõen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!