Az elsüllyedt hadihajó megtámadása a vád

Nyíltan megvádolta dél-koreai külügyminiszter Észak-Koreát a március 26-án felrobbant dél-koreai hadihajó megtámadásával.

Ju Mjung Hvan azt mondta szerdán, hogy nyilvánvaló: egy észak-koreai torpedó csapódott be a két ország vitatott határvidékén tartózkodó a hajóba, amely a robbanás következtében elsüllyedt 46 haditengerész halálát okozva.


A szöuli külügyi vezető kijelentése egy nappal az előtt hangzott el, hogy az ügyet vizsgáló nemzetközi csoport a tervek szerint közzéteszi jelentését. Dél-koreai kormány tisztségviselők már korábban is céloztak rá, hogy Phenjannak köze volt az esethez, a külügyminiszter azonban az első, aki hivatalosan megvádolta Észak-Koreát, amely azonban tagad mindent.

Ju szerint “nyilvánvaló”, hogy mit történt. Úgy nyilatkozott: Szöulnak elég bizonyítéka van ahhoz, hogy az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vigye. Az 1200 tonnás Cseonan nevű korvett katasztrófája a legsúlyosabb incidens azóta, hogy 1987-ben észak-koreai ügynökök felrobbantották a dél-koreai légitársaság egyik utasszállító gépét, és 115 ember halt meg.

A dél-koreai média szerint az ország elnöke, Li Mjung Bak azt közölte a japán kormányfővel, hogy kormányának vitathatatlan bizonyítékai vannak arra nézve, hogy ki a felelős a hadihajó robbanásáért és elsüllyedéséért. Li szóvivője azt közölte, hogy a két vezető telefonon beszélt egymással. A dél-koreai média szerint az elsüllyedt hajón és a tenger fenekén olyan robbanóanyag nyomát találták meg, amelyet észak-koreai torpedókban használnak.
– Független Hírügynökség –