“Az előző pályázat jó kiindulópont lehet”

Kiállításmegnyitón a Miskolci Galériában
Kiállításmegnyitón a Miskolci Galériában
Miskolc – Örülök, hogy indulunk az Európa Kulturális Fővárosa címért – kezdte Kákóczki András, a Miskolci Galéria igazgatóhelyettese. – Sok olyan kulturális értékünk van, amit érdemes megmutatni, például a Diósgyőri vár, a Miskolci Nemzeti Színház, a Herman Ottó Múzeum és persze a galéria.

Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, a Herman Ottó Múzeum hamarosan megújul, bekerül Barna György gyűjteménye, átrendezik a képtárat is. Egy olyan kiállítótér jön létre, ahol a vendégek a képzőművészetet, az őstörténetet és a néprajzi gyűjteményt egy helyen megtekinthetik – fogalmazott.

Kákóczki András szerint a galéria két módon is bemutatkozhatna 2023-ban, egyrészt a Kondor Béla-, Szalay Lajos- és Feledy Gyula-gyűjteménnyel, illetve a Miskolci Grafikai Műhely alkotásaival. Másrészt – az intézmény kapcsolatai révén – az ukrán, szlovák, lengyel, vajdasági művészek is megmutathatnák magukat – sorolta.

Az igazgatóhelyettest arról is kérdeztük, a 2010-es pályázatnak vannak-e olyan elemei, amit át lehetne emelni. „Az akkor összeállított anyag egy jó kiindulópont lehet, de azóta sok minden változott a városban. Éppen ezért újabb értékek, újabb koncepció kell, hogy bekerüljön a pályázatba” – válaszolta.

ÉM-NSZR