Az előzetes becslés szerint 16 millió a kár a kiégett debreceni panelben

Az elkészült előzetes becslések szerint 16 millió forintos kár keletkezett abban a debreceni panelházban, amely múlt hétfőn gyulladt ki. Ez azonban nem a végső összeg, hiszen a konkrét vizsgálatok eredményei még nem készültek el – mondta el a Független Hírügynökségnek Vass Sándor, a város alpolgármesterének személyi titkára.

A felújítást elvileg a társasháznak kellene állnia, ám több támogató is jelentkezett: az egyházak, civil szervezetek, magánszemélyek és vállalkozók is segítik a károsultakat. A debreceni önkormányzat korábban már 2,2 millió forintot szétosztott a lakók között, gondoskodott többek ingyenes elhelyezéséről és most folyik a tárgyalás arról, hogy a kárfelmérés milliós nagyságrendű költségét is magára vállalja. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a konkrét munkához tud-e majd segítséget nyújtani – mondta Vass Sándor.

A lakók egyenként már kaptak 500 ezer forintos segélyt az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyarországi Református Egyház Tiszántúli Egyházkerületétől, illetve hétfőn a Vodafone Magyarország is 1 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a károsultaknak.

A tízemeletes panelház múlt hétfőn gyulladt ki, a lépcsőházban 11 lakás teljesen kiégett. A házban élő 44 család napokig nem térhetett vissza otthonába, mert nem volt gáz, víz és villany az épületben. A hétvégén 11 család kivételével már mindenki hazatérhetett.