Az előterjesztőn kívül egyik párt sem támogatja a Fidesz-KDNP kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítását

Sem az MSZP, sem az SZDSZ, sem pedig az MDF nem támogatja a Fidesz-KDNP azon alkotmánymódosító elképzelését, amely 200 főre csökkentené az Országgyűlés létszámát – ez derült ki a javaslat általános vitájában kedden.

Répássy Róbert az előterjesztő frakciószövetség nevében leszögezte: a javaslat értelmében 200 fő lenne az Országgyűlés létszáma, az ehhez szükséges választójogi törvénymódosítások elkészítésére pedig egy év állna a parlament rendelkezésére, így a soron következő 2010-es választásokon, már az új rendszer működhetne.

A fideszes politikus örömtelinek nevezte, hogy bár eddig 59 alkalommal az MSZP és az SZDSZ leszavazta a javaslat napirendre vételét, azonban hatvanadik alkalommal mégis sikerrel jártak.

Wiener György (MSZP) szerint ugyanakkor a 200 fős parlament alkotmányban szabályozása önmagában nem megoldás, a Fidesz javaslat nem elég kidolgozott, a lényegi elemeket nem tartalmazza. A szocialista politikus szerint az igazi kérdés az, hogyan változnának az egyéni képviselői és a listás helyek arányai a választási rendszerben, azonben ezekről csak hosszas egyeztetés és konszenzus után lehetne paralmenti szavazást tartani.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) egyszerű pr-fogásnak nevezte a Fidesz és a KDNP javaslatát, amely szerinte nem a megoldásra törekszik, hanem fogást keres a kormányon.

Dávid Ibolya (MDF) a javaslatot egy tartalom nélküli keretnek minősítette. Közölte, hogy azt az MDF jelenlegi formájában nem támogatja a, tartózkodik a zárószavazáson. Az MDF elnöke ugyanakkor leszögezte: pártja készen áll bármikor újra ötpárti egyeztetéseket kezdeni a választójogi törvények újragondolásáról.