Az elosztási kvóta nem megoldás a problémára

Az elosztási kvóta nem megoldás a problémára
© Kerítésdöntők: nem épp békés és törvényes belépési szándék valahol, a magyar határnál (Fotó: internet)
Magyarország az Európai Unió valamennyi fórumán következetesen elutasította Brüsszel kötelező betelepítési kvótára vonatkozó előterjesztését. A magyar kormány Európa külső határainak védelmét tekinti továbbra is elsődleges feladatnak, a migrációs válságra a válságövezetek stabilizálásában látja a megoldást.


A Visegrádi Országok közötti együttműködés a migrációs válság kezelésével minden korábbinál szorosabbá vált. Felismerve a közös biztonságunkat célzó törekvéseket, ma már Ausztria is tevőlegesen segíti Magyarország határ menti erőfeszítéseit, és egyre több európai vezető, valamint az európai országok lakosságának egyre nagyobb része támogatja Magyarország migrációs politikáját.

A két évvel ezelőtt kirobbant migrációs válság óta több jogszabályi szigorítás is életbe lépett Magyarországon. Ennek célja az Ideiglenes Biztonsági Határzár elemeinek megóvása, rongálásnak megelőzése, az illegális átlépés megakadályozása. A Büntető Törvénykönyv kiegészült a határzárra vonatkozó bűncselekményekkel, és gyorsabbá vált a menekültkérelmek felülvizsgálata is. A kérelmek beadásának feltétele, hogy azokat kizárólag a határon lévő tranzitzónákban lehet benyújtani, és azok elbírálásáig a kérelmezőnek a tranzitzónában kell maradnia.

Számos európai ország önkényesen válogat a szolidaritás elemei között, ráadásul Európát veszélybe sodró módon – beszélt erről a napokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szlovéniában rendezett Bledi Stratégiai Fórumom. Magyarország azon túl, hogy megvédte saját határait és ezzel együtt Nyugat-Európát (nem kímélve a személyi és anyagi ráfordításokat) jelentős segítséget nyújtott a nyugat-balkáni országoknak.

ÉKN

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.