Az előfizető kérdezte: A választási plakátoláshoz miért nem adnak ingyenes felületeket?

Miskolc – Etikai kódexet juttattak el a kampány kezdetekor a pártokhoz a legfontosabb tudnivalókkal.

A miskolci választások idején rendszeresen visszatérő plakátmizéria – közlekedési táblára plakátolnak, eltávolítják egymás falragaszait – kapcsán kérdezte előfizetőnk: miért nem biztosít az önkormányzat ingyenes ragasztható felületeket?

A városi önkormányzatnál Gönczy Györgyné, az építési osztály főmunkatársa elmondta tudomása szerint nincs ilyen elkülönített felület, egyébként a hirdető táblák engedélyezése a MIKOM Kft. feladatköre, csak az egy négyzetméternél nagyobb, földbe rögzített hirdetőfelületeknél szükséges építési engedély.

Bartus Sándorhoz, a MIKOM Kft. marketing munkatársához fordultunk, aki tájékoztatott: a választási kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. A plakát olyan sajtóterméknek minôsül, amely engedély és bejelentés nélkül előállítható. Ilyen plakátokat – a meghatározott időtartamon belül néhány kivételtől eltekintve – el lehet helyezni közterületen, de a reklámok más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját nem takarhatják el. A Kft az anomáliák elkerülésére Etikai kódexet juttatott el a kampány kezdetekor a pártokhoz a legfontosabb tudnivalókkal.