Helyi gazdaság

2011.07.07. 16:11

Osztrák intézet: nem múlt el nyomtalanul a válság Európa keleti és déli részében

Bécs (MTI) - Valamennyi ország gazdasága, így a tavaly még stagnálóké is növekedni fog idén Európa keleti és déli részében, de a válság mély nyomokat hagyott hátra - írta egy osztrák kutatóintézet csütörtökön ismertetett elemzésében.

Bécs (MTI) - Valamennyi ország gazdasága, így a tavaly még stagnálóké is növekedni fog idén Európa keleti és déli részében, de a válság mély nyomokat hagyott hátra - írta egy osztrák kutatóintézet csütörtökön ismertetett elemzésében.    A térség átlagos gazdasági növekedése nagyobb lesz, mint az EU 15 régi tagállamáé, de nem éri el a válság előtti szintet. A vizsgált országok csoportján belül a tíz uniós tagállam esetében az idén 3,1, jövőre 3,7 és 2013-ban 3,8 százalékos átlagos növekedéssel számol a Nemzetközi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW). A régi tagállamokban 2011-ben 1,7, 2012-ben 1,8 százalékos GDP-növekedést várnak.

    2011-ben a tíz uniós ország közül a balti országokban, Szlovákiában (4,0 százalék) és Lengyelországban (3,8 százalék) bővül a legnagyobb mértékben a gazdaság.

    Az export továbbra is kiemelkedő szerepet játszik a térség országainak egy jelentős részében, azokban, ahol a belföldi fogyasztás gyenge marad. 2012-től a belföldi kereslet élénkülésére számítanak az elemzők.

Ahol a válság tartós nyomokat hagy

    A válság mindenekelőtt a munkaerő-piacon, a befektetések terén és az államadósság növekedésében hagy hátra tartós nyomokat. A munkanélküliség csak lassan csökken. 2011-ben Litvániában (16 százalék), Lettország (15,5 százalék), Észtországban és Szlovákiában (egyaránt 13 százalék) lesz a legmagasabb a WIIW tanulmánya szerint. A legalacsonyabb Csehországban (7,3 százalék) és Romániában (7,6 százalék) lesz.

    Magyarországon idén 2,5, jövőre és 2013-ban 3 százalékos GDP-növekedéssel számolnak az intézet elemzői. A munkanélküliség a három év alatt 11-ről 8,5 százalékra csökken. A válság utáni növekedés motorja a külföldi kereslet volt - írta a WIIW Magyarországról szóló országelemzésének összefoglalójában. A befektetésekre és a fogyasztásra jogi bizonytalanságok visszatartó hatással vannak. A WIIW értékelése szerint 2011-ben a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának államosítása egyszeri költségvetési többletet biztosít, s a kormány költségvetés-politikai terveit a nemzetközi befektetők kedvezően fogadták.

    Az elemzői vélekedés szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a végrehajtó hatalom "Közép-Európában egyedülálló koncentrációja" elősegíti-e az államadósság csökkentését. "Sikertörténet" volt ugyanakkor értékelésük szerint az államkötvény-kibocsátás.

    Összességében 2011-ben várhatóan folytatódik a lassú, export alapú stabilizáció. Középtávon a folyó fizetési mérleg nem okoz gondokat, a befektetők figyelmének középpontjában az államadósság, a költségvetési hiány és a gazdasági reformok maradnak - értékelt az osztrák intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!