Az elmúlt 25 év hét magyar focibukfence

Bőven volt miben turkálni
Bőven volt miben turkálni
Debrecen – Csokorba szedtük, melyek voltak negyedszázad legnagyobb magyar futballzakói, a teljesség igénye nélkül.

Felkorbácsolta a közvéleményt a magyar labdarúgó-válogatott múlt vasárnap esti Eb-selejtezős rajtja, hiszen arra azért mégsem sokan számítottak, hogy a mieink az északír csapattól is képesek lesznek kikapni hazai pályán.

A felháborodás óriási, holott a Pintér-gárda által a ferencvárosi Groupama Arénában elszenvedett 1–2 csupán minimális különbséget sejtet a két csapat között, ráadásul elbírtunk mi már nagyobb vérontást is az elmúlt huszonöt évben.

A legnagyobb magyar futballkudarcokból válogattunk, mi tagadás, bőven volt miben turkálnunk.

Benfica–Honvéd 7–0

Időrendi sorrendben haladva az 1989 novemberében megesett csúfsággal kezdjük válogatásunkat. A BEK-mérkőzésen a kor itthoni kirakatcsapata, a Honvéd szaladt bele a késbe a szupersztároktól hemzsegő portugál együttes otthonában, akkoriban azért még nem volt megszokott egy akkora pofont benyelnünk, mint tették az Gregor Józsefék Lisszabonban.

Apollon Limasszol–Vác 4–0

Ekkor már igen nagy volt a baj a sportágban itthon, hiszen az 1993-as UEFA kupa-meccsen a váciakat egy ciprusi gárda döngölte a földbe, amire korábban nem volt példa. A magyarok a hazai 2–0 után abszolút favoritként utaztak el a visszavágóra, majd kiestek.

FC Porto–FTC 6–0

Újabb kupameccs, ezúttal a KEK 2. fordulójában, újabb portugál lecke, most a Portótól. Az 1994. október 20-án lejátszott összecsapáson a magyar viszonylatban nem rossz Fradi a bivalyerős hazaiaktól mindkét félidőben beszedett 3-3 gólt, s a visszavágón ugyan nyert 2–0-ra, búcsúzott a sorozattól. Érdekesség, Gregor itt is a pályán volt, immáron zöld-fehér mezben.

Magyarország–Jugoszlávia 1–7

A korszak megalázó vereségeiből a nemzeti csapat sem maradhatott ki, az egyik legnagyobb trauma a Csank-csapatot érte 1997 őszén, amikor világbajnoki pótselejtezőn Predrag Mijatovicsék hintettek egy hetest az Űllői úton, csak úgy, miheztartás végett. A belgrádi visszavágón sem kíméltek minket a plávik, 5–0-val küldték haza Illés Béláékat.

Újpest–FC Vaduz 0–4

Bár a négy gólos vereség nem ritka a futballban, mégis idekívánkozik az Újpest kisiklása 2006 júliusából, ugyanis ekkor fordult először elő, hogy Budapesten gálázzon egy olyan kicsiny futballnemzet képviselője, mint Liechtenstein. Már amennyiben kisiklás volt ez lila-fehér részről, ugyanis azóta a meccs edzőbuktatás címén vonult be a focitörténelembe. Ha ez volt a céljuk, a fiúk jól teljesítettek az UEFA kupa-selejtezőben, ugyanis Bicskei Bertalan tréner a lefújás után azonnal lemondott.

Szerbia–Magyarország 8–0

Az Eb-selejtezőt ugyan „csak” U21-es szinten veszítettük el, mégis sokat emlegetett derbivé nőtte ki magát a kilencven perc. Várhidi Péter együttesének szénné égése felkeltette a bochumi ügyészség figyelmét is, több játékost is kihallgattak a hatóságok és később a magyar futballisták is elismerték a sajtóban, kaptak tisztességtelen ajánlatot a végeredmény befolyásolására. Következménye azóta sem lett a bundagyanúnak.

Hollandia–Magyarország 8–1

A legfrissebb emlék az Egervári-alakulat tavaly őszi „nyócegyezése” a hollandok elleni világbajnoki selejtezőn. A szövetségi kapitány a mérkőzés következtében távozni kényszerült. Új műsorhoz új férfi kell, ismét újjáépítés kezdődött, egy évvel a kudarc után most Pintérnek kell magyarázkodnia.

HBN-TN


Magyar labdarúgó-válogatott – Történelmi vereséggel rajtolt a Pintér-csapat
Budapest, 2014. szeptember 7., vasárnap (MTI) – Vereséggel rajtolt a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezősorozatában: Pintér Attila együttese vasárnap este a Groupama Arénában 2-1-re kikapott az északír csapattól.

hirdetés
hirdet�s