Helyi közélet

2012.08.01. 21:18

1400 közmunkás Miskolcon és környékén

Miskolc - Négy új munkaterületen dolgozhatnak majd a munkások, a program december végéig tart.

Miskolc - Négy új munkaterületen dolgozhatnak majd a munkások, a program december végéig tart.Elindult a Start munkaprogram második szakasza, melynek eredményeként csaknem 1400-ra nő a közfoglalkoztatottak száma Miskolcon és kistérségében. Minderről szerdán tartott sajtótájékoztatóján dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere számolt be. Elmondta, a nagyvárosok közül egyedül Miskolcon működik a Start munkaprogram. Az első fázisban (ez május 24-én indult) a mezőgazdaságban és a belvízelvezetési programban jutottak munkához a munkanélküliek, most újabb négy programelem kezdődött el augusztus elsején, ebben a szakaszban 620 új munkavállaló lépett munkába. A közúthálózat javítása, a mezőgazdasági földutak karbantartása és javítása mellett az illegális hulladéklerakók felszámolása, valamint a télre való előkészületek lesz a foglalkoztatottak feladata.

Szankciók és premizálás

Dr. Kriza Ákos még kiemelte: a Start munkaprogram az alacsonyabb képzettségű munkanélkülieknek segít. A képzettebbeknek új munkahelyek teremtődnek a cégalapítások és befektetések révén. Például hamarosan megkezdi a munkát a Gustav Wolf drótgyár 150 fő foglalkoztatásával, a finn darugyárban 400-an dolgozhatnak majd, 2013 tavaszától pedig 475-en a 112-es segélyhívó központ munkatársai lesznek. A polgármester visszatérvén a közmunkaprogramra hangsúlyozta, arra is odafigyelnek, hogy ne az legyen a jellemző kép Miskolcon: „ketten dolgoznak, és négyen figyelik.” Kidolgoztak ugyanis egy koncepciót, amelyben nem csak megszorításra hanem premizálásra is lesz lehetőség.

Ez utóbbiról Bakos István munkaszervezet vezető beszélt. Elmondta, aki megsérti a munkafegyelmet – például igazolatlanul hiányzik, megtagadja a munkát – annak felmondanak: ezen túl egy évig nem kaphat újra munkát, de segélyt sem kap. Mivel pénzbeli premizálásra nem ad a program lehetőséget, így egyfajta természetbeli juttatással jutalmazzák a jól dolgozókat: belépőt kaphatnak például a barlangfürdőbe, a vadasparkba.

December végéig

Bakos István még elmondta, a második fázisra felvett munkásokat augusztus elsejével foglalkoztatják, és november, illetve december végéig dolgozhatnak majd. A program 100 százalékban támogatja a munkához szükséges eszközbeszerzést is.

Dr. Kriza Ákostól még megtudtuk, a minisztériumtól azt kérték a program kapcsán, hogy próbáljanak szociális szövetkezeteket létrehozni, hogy idővel önfenntartóvá válhassanak. A polgármester hangsúlyozta, a cél valóban ez, hogy későbbiekben is megmaradhassanak a munkahelyek. Kérdésünkre megtudtuk, a közmunkások bére képzett dolgozók esetén havi bruttó 92 ezer forint, a képzetleneké havi bruttó 72 ezer, de nem havonta, hanem heti bontásban kapják meg a járandóságukat.

ÉM-HM


Miskolc adatai

  • Mezőgazdasági földutak rendbetétele (08. 01. – 11. 30.)

  • Miskolc Városgazda 50 fő

  • Közúthálózat javítása, rendbetétele (08. 01. – 11. 30.)

  • Miskolc Városgazda 50 fő

  • Illegális hulladék lerakóhelyek fölszámolása (08. 01. – 11. 30.)

  • Miskolc Városgazda 190 fő

  • Téli foglalkoztatási lehetőségek és egyéb értékteremtés (08. 01. – 12. 31.)

  • Miskolc Városgazda 50 fő


    A program első szakasza

  • A mezőgazdasági program elemben 129 főt foglalkoztatnak a kistérségben, ebből a létszámból Miskolcon 29-en állattenyésztéssel, 4-en pedig növénytermesztéssel foglalkoznak az Agrokultúra Kft-nél.
  • A társulás sokféle típusú vagyoni körrel rendelkezik, de a Start program során ez a vagyoni portfólió kibővült 42 darab mangalica tenyészállattal. Július 15-én pedig megszülettek az első kismalacok. A szaporulat Miskolc város közétkeztetésében hasznosul majd.
  • A belvíz elvezetési program elemen belül 609-en dolgoznak, ebből 280-an Miskolcon a Városgazda Kft felügyelete alatt. A város különböző pontjain folyik a munka 10 körzetben, főként élővízmedreket tisztítanak a munkások.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában