Nagyvilág

2011.10.23. 11:30

EU-csúcs - Megkezdődött az EU-tagországok állam- és kormányfői találkozója az euróválság kezeléséről

Brüsszel (MTI) - Megkezdődött vasárnap délelőtt az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos találkozója, az ülésen az elnöklő Herman Van Rompuy szerint a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést serkentő, a nemzetközi válság kezelésére alkalmas intézkedésekről tárgyalnak.

Brüsszel (MTI) - Megkezdődött vasárnap délelőtt az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos találkozója, az ülésen az elnöklő Herman Van Rompuy szerint a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést serkentő, a nemzetközi válság kezelésére alkalmas intézkedésekről tárgyalnak.Az immár hagyományos őszi értekezlet fő témája ezúttal az euróövezet adósságválságának rendezése, az uniós közös pénzt használó övezet gazdasági stabilitásának erősítése. A 27 tagország csúcstalálkozója - amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli - a tervek szerint késő délután az euróövezeti vezetők értekezletére szűkül, amelyet viszont két lépcsőben tartanak, szerdai befejezéssel. Bevezető beszédében Van Rompuy köszönetet mondott a kormányfőknek azért a politikai bátorságért, amelyet a sokszor népszerűtlen, de szükséges intézkedések vállalásával tanúsítanak. Ezt a bátorságot ráadásul sokszor alábecsülik - tette hozzá a kormányfői tanács belga elnöke. Hangoztatta: a lassuló növekedés, a növekvő munkanélküliség, a bankokra és államkötvényekre nehezedő nyomás mind súlyos kihívások az uniós gazdaság számára.

Van Rompuy a válságkezelésben "talán legfontosabb" csúcstalálkozónak nevezte a mostanit. Az ülés előtt nyilatkozó állam- és kormányfők szintén elismerték, hogy nagyon fontos lenne átfogó programot kidolgozni, amely képes lehet a válság elleni fellépésre hosszabb távon is és a pénzügyi piacok bizalmának visszanyerésére. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli brüsszeli rádiónyilatkozatában leszögezte, hogy Magyarország és a nagy európai államok érdeke egybeesik. Erős nemzetekre, erős nemzetgazdaságokra van szükség, ezek ugyanis erősítik a többi országot is - hangsúlyozta. Kiemelte ugyanakkor, hogy bár szükség van közös döntésekre - ellenkező esetben ugyanis az európai gazdaság hanyatlásba zuhan -, minden országnak lehetőséget kell adni arra, hogy a saját útját járja. Angela Merkel német kancellár Brüsszelben azt mondta: vasárnap nem vár végérvényes döntéseket, azokra elsősorban a szerda estére tervezett euróövezeti csúcstalálkozón lehet majd számítani. Megerősítette azt is, hogy álláspontja szerint az uniós alapszerződés esetleges megváltoztatásának a kérdése sem lehet tabu, hiszen EU-szinten erőteljesebb cselekvési lehetőségeket kell teremteni a pénzügyi válságok elhárítása érdekében. 

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök is visszafogottan nyilatkozott. Arra helyezte a hangsúlyt, hogy "abszolút kulcsfontosságú" találkozókról van szó, amelyeken "muszáj megoldást találni..., meg kell oldani ezt a pénzügyi válságot". Vasárnap reggeli hírek szerint a találkozón megkülönböztetett figyelem irányul Olaszországra is, miután a pénzügyi piacokon növekszik az aggodalom az iránt, hogy Silvio Berlusconi kormánya tartani tudja-e a tervezett államháztartási hiányt. Róma helytállása azért lenne különösen fontos, mert azon euróövezeti tagok között tartják számon, amelyek esetében fennáll az adósságválság kiterjedésének veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!