Helyi közélet

2016.05.20. 20:15

Meddig mehetnek el? - Sürgős szükség esetén, védelemből, dokumentálva

Miskolc - Az ápoló úgy megütötte a – vádhatóság szerint – ittas, agresszív nőbeteget, hogy az súlyosan megsérült.

Miskolc - Az ápoló úgy megütötte a – vádhatóság szerint – ittas, agresszív nőbeteget, hogy az súlyosan megsérült.

Milyen lehetőségeik vannak az egészségügyi intézményben dolgozóknak a duhaj betegek megfékezésére (beleértve a nyugtatóinjekciót, a lekötözést például) anélkül, hogy betegjogokat sértenének? Meddig mehetnek el, hol a határ? – fordultunk a kedden napvilágot látott eset kapcsán az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz (OBDK).

A választ azzal kezdték: „Az egészségügyről szóló törvény emberi méltósághoz fűződő jogának gyakorlására vonatkozó szabályai szerint – többek között – a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, jogainak gyakorlásában csak az egészségi állapota által indokolt ideig – törvényben meghatározott – mértékben és módon korlátozható”.

Sürgős szükség esetén

Ezekre vonatkozóan két rendelkezést is citáltak. Az egyik: „A beteg személyes szabadsága – ellátása során – fizikai, kémiai, biológiai vagy pszichikai módszerekkel vagy eljárásokkal kizárólag sürgős szükség esetén, illetőleg a beteg vagy mások élete, testi épsége és egészsége védelmében korlátozható. Kínzó, kegyetlen, embertelen, megalázó vagy büntetőjellegű korlátozó intézkedést tilos alkalmazni. A korlátozó intézkedés csak addig tarthat, ameddig az elrendelés oka fennáll”.

A másik: „Korlátozó módszerek vagy eljárások alkalmazását – ha e törvény kivételt nem tesz – a beteg kezelőorvosa rendeli el. A kezelőorvos az alkalmazást megelőzően – amennyiben ez nem lehetséges az alkalmazás megkezdését követően a lehető legrövidebb időn belül – rögzíti az egészségügyi dokumentációban a korlátozó módszereket vagy eljárásokat megjelölve azok indítékát és alkalmazásuk időtartamát. Állandó orvosi felügyelet hiányában – kivételesen indokolt esetben – ideiglenesen szakápoló is elrendelheti a korlátozást. A korlátozásról a kezelőorvost haladéktalanul értesíteni kell, akinek azt 16 órán belül írásban jóvá kell hagynia. Ennek hiányában a korlátozást meg kell szüntetni”.

Azon kérdésünkre, vannak-e a központnak arra vonatkozóan adatai, milyen gyakorisággal fordul elő, hogy beteg agresszivitása okoz sérülést egészségügyi dolgozónak, illetve fordítva, nem kaptunk választ az OBDK-tól.


Az ápoló ütéseitől sérült

Az OBDK-hoz azon, még tavaly áprilisban, a B.-A.-Z. Megyei Kórházban történt eset kapcsán fordultunk, amely nyomán az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt a napokban emelt vádat. A vádhatóság állítása szerint az ellátásra beszállított nőbeteg az egyik nővért úgy megrúgta, hogy vérezni kezdett az orra. Miután orvosi ellátása befejeződött, az elkülönítő helyiségben helyezték el. Az orvos utasítására, az egészségügyről szóló törvény alapján ön- és közveszélyes állapota miatt a kerekesszékhez kötözték a kezeit. Később ismét agresszívan kezdett viselkedni. Ekkor az őt kísérő 23 éves ápoló háromszor arcon és fejen ütötte. Az ütésektől a nő orra vérezni kezdett. Pár óra múlva az orvosi vizit során észlelték a beteg sérüléseit. Kiderült, hogy orra és arccsontja eltört…


Miskolc - Vádat emeltek az ellen a betegápoló ellen, aki tavaly áprilisban megvert egy agresszívan viselkedő, részeg beteget a miskolci Megyei Kórházban. A beteg arc- és orrcsontja eltört.

Miskolc - Az ellátásra beszállított beteget többször fejen ütötte az ápoló, mert a beteg agresszívan viselkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában