Helyi közélet

2011.11.25. 12:59

Elemlámpával kell közlekedni Miskolcon?

Miskolc - Éves szinten átlag napi 40 perccel működik kevesebbet a közvilágítás.

Miskolc - Éves szinten átlag napi 40 perccel működik kevesebbet a közvilágítás.„Borzasztó volt a ma délután (és a tegnapi is). 16 óra 10-kor már koromsötét volt és csak 16.30-kor kapcsolták fel a villanyt. Csúcsforgalomban 20 perc, csúcsidőben, az „éjszakában”. Az utcák, járdák tömve autókkal, emberekkel, közvilágítás nincs, majdnem elütöttem egy fekete ruhában a tilosban a sötét úttesten átszaladó gyalogost” - írta néhány napja Kun Péter levelező fórumunkon az Észak Agorán. Több levelező és olvasóink is jelezték: nincs megfelelő „átfedés” a látásviszonyok lecsökkenése és a közvilágítás bekapcsolása között és ez különösen kritikus az iskolából éppen ilyenkor hazaigyekvő gyerekek esetében. Az Avason tett esti bejárásunkon fotósunknak nem volt könnyű feladata, hogy a gyér megvilágításban értékelhető képek szülessenek. Az Áfonyás és Szentgyörgy utca korábban „fényes” kereszteződésében a négy oszlopból egyen világított a lámpatest. A házak között még ennyi fény sincs, múltkor négykézláb tapogatózva kellett felmennem a lépcsőn - meséli egy helybéli. Inkább kerülünk, hogy ne kelljen a sötét szakaszokon átmenni - teszi hozzá.

Balesetveszélyes

A múlt héten, amikor olyan párás idő volt az iskolából négy után kijőve alig lehetett látni valamit, a sok gyerek úgy indult el – emlékszik vissza Zeller Istvánné. Lámpa kellene az átkelőhöz is - javasolja az egyik szülő - a sötétben nem látszik a zebra, még elütnek valakit. Schmiedt Adrián a belvárosban tapasztalt hasonlót a zeneiskolából jövet a kerítés mellett csak az autók lámpájának fényében tudott tájékozódni. A közvilágítás csökkentéséről kérdésünkre Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője elmondta: Miskolc is kénytelen a közvilágítással spórolni. Magyarország több településén hoztak olyan kényszerű döntéseket, hogy minden második lámpatestből kicsavarták a fényforrást, (ez városunk esetében egyszeri beavatkozásként 27 millió forint költséget jelentett volna) csökkentették a fényerősséget, vagy részlegesen teljesen lekapcsolták az utcákban a világítást - részletezte a döntést. Több városban a világítás időtartamának csökkentésével spórolnak meg nagy összegeket. Miskolc város vezetése ez utóbbit választott - tudtuk meg.

Mínusz 40 perc évente

Éves szinten átlag napi 40 perccel működik kevesebbet a közvilágítás. A téli napokon kisebb csökkentéssel, nyáron nagyobbal számolhatunk. Ez annyit jelent, hogy téli reggelen reggel 15 perccel hamarabb kapcsol le, este 10 perccel később kapcsol be a közvilágítás városunkban - ismertette a szóvivő. A nyári és a téli közvilágítás időtartamának csökkentésével éves szinten 20 millió forintot takarít meg Miskolc. Miskolcon mindeközben folytatódik a világítás korszerűsítése is. A miskolciak tanúi lehetnek például a Palóczy úton és a Szemere kertben zajló munkálatoknak, ahol a lámpatesteket LED parkvilágító lámpatestekre cserélik. Ezek a lámpatestek egymástól függetlenül ki/be kapcsolhatóak, szabályozhatóak. Célunk, hogy Miskolcon a lehető legtöbb helyen ilyen energiatakarékos lámpatestek világítsanak, hiszen ezzel költséget takarítunk meg és nem utolsó sorban a környezetünket is kíméljük - fejtette ki a szóvivő.

ÉM-PGY


Adatok

Miskolc városában a csaknem 21 ezer darab lámpatestet 325 transzformátor látja el energiával, mindez éves szinten 3990 óra "égésidőt" jelent. 2010-ben a közvilágítás áramdíja és a rendszerhasználati díj költsége összesen 358 millió forint volt. A közbeszereztetett áramdíj: 18 forint kW/óra. A rendszerhasználati díj államilag meghatározott. Ennek költsége: 27 forint kW/óra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában