Az ELMŰ-nél is vizsgálódik az Energia Hivatal

A TIGÁZ után az Elektromos Műveknél (ELMŰ) is vizsgálódik az Energia Hivatal, amiért a szolgáltató összesen félmillió számlát nem tudott időben kikézbesíteni és ezzel nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit – mondta a Független Hírügynökségnek a hivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője. A szolgáltató akár 50 milliós bírságot is kaphat.

Nagy Tibor elmondta, hogy az ELMŰ 2006 telén állt át új számlázási rendszerre a kétmillió lakossági fogyasztónál, azonban adathibák miatt 95 ezer fogyasztót hibásan regisztrált az új rendszer. Ők emiatt nem kapták meg számláikat. Az Energia Hiavtal február elején kezdett vizsgálatot a megnövekedett lakossági bejelentések miatt.

Nagy Tibor hangsúlyozta: az ELMŰ hibázott, amikor a személyes és telefonos ügyfélszolgálata nem tudta ellátni a bejövő panaszokat, így fordulhatott elő, hogy még jelenleg is 3000 fel nem dolgozott panasz van a vállalatnál.

A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a hibát sikerül megoldani. A fogyasztók megkapták az elmaradt számláikat és késedelmes határidőt is kaptak: egy hónapban csak a tárgyhavi és egy elmaradt számlát kell befizetniük. Arról viszont egyelőre nincs pontos adat, hogy hány fogyasztó nem kapta még meg vissazmenőleg a számláit.

Nagy Tibor hangsúlyozta, hogy az Energia Hivatalnak nem célja bírásg kiszabása, azonban ha a vizsgálat lezárultáig – április elejéig – az ELMŰ nem oldja meg az összes panaszt, akkor pénzbírságot szabnak ki, ami legfeljebb 50 millió forint lehet.

Az Energia Hivatal hasonló okok miatt már a TIGÁZ-nál is vizsgálódik, de még ott sem dőlt el kap-e pénzbírságot a szolgáltató.