Az ellenzéki pártok támogatják a költségvetési plafon bevezetését

Valamennyi ellenzéki párt támogatja az SZDSZ költségvetési plafon bevezetéséről szóló kezdeményezését, Veres János pénzügyminiszter azonban hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a konvergenciaprogram számai is elég szabályozást jelentenek.

Fodor Gábor egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: az összes párt támogatására számít, valamennyi frakció jelezte előzetesen , hogy készek támogatni az elképzelést, mint mondta az majd elválik, hogy kik lesznek azok, akik megszavazzák. A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ javaslata szerint a költségvetési plafon bevezetéséből származó többletbevételek egyharmadát hiány, kétharmadát pedig adócsökkentésre kell fordítani.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a költségvetési plafonnal kapcsolatban azt mondta, hogy az irányt jónak tartják, de technikai hibák vannak szerintük az SZDSZ javaslatában, ezért módosító javaslatokat nyújtanak be hozzá. A Fideszes politikus úgy vélte, nem lehet például az előző évi GDP növekedéshez kötni az új költségvetés növekedését, mivel a GDP -vel csak akkor lehet számolni, amikorra már megkezdődik az új költségvetési év. A költségvetési plafonról szóló törvény általános vitája alatt nyújtja majd be várhatóan a Fidesz a módosító javaslatait.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője kedden újságírók előtt elmondta: a kormány túlköltekezését mindenképpen szabályozni kell, azonban az SZDSZ javaslatán van mit módosítani, de az MDF kész a tervezet érdemi vitájára.

Veres János pénzügyminiszter még hétfőn úgy nyilatkozott: a konvergenciaprogramban számaiban tulajdonképpen érvényesül a költségvetési plafon intézménye, hiszen a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy nem lépi túl a konvergenciaporgramban szereplő számokat. A tárcavezető leszögezte: ő ezt a megoldást támogatja és nem lát esélyt arra, hogy az SZDSZ javaslatát elfogadja az Országgyűlés.

Az SZDSZ által javasolt költségvetési plafon nem engedné, hogy jövőre emelkedjen a központi költségvetés kiadási oldala az ideihez képest, 2010-ben és 2011-ben pedig csak az előző évi, a gazdasági növekedés felének megfelelő mértékben emelkedhetnének az állami kiadások.