Az elhurcoltakra emlékeztek Bekecsen

Az elhurcoltakra emlékeztek Bekecsen
Bekecs – Bekecsieket is vittek málenkij robotra a II. világháború végén.

Bekecs község önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán nyert támogatást a községből „málenkij robotra” elhurcoltak emléktáblájának létrehozására.

Táblaavató

Az emléktáblát a református templom falán helyezték el és szerdán délután adták át.

Bodnár László, Bekecs polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Török Dezső, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Török Dezső egyebek mellett elmondta, a magyar történelem egy legtragikusabb eseménysorozatára emlékezünk, hiszen olyan embereket hurcoltak el kényszermunkára a II. világháború végén, akiknek amiatt kellett bűnhődniük, mert sváb származásúak voltak. A megszálló hatalom nem válogatott, ha éppen nem volt meg egy adott településen a kívánatos létszám, akkor az utcákon fogdostak össze embereket. bekecsen is ez történt, hiszen a településen akkoriban nem éltek svábok. A mai generáció feladata pedig az, hogy ennek a tragédiának az emlékét megőrizze úgy, hogy soha ne történhessen hasonló esemény a történelemben.

A résztvevők ezt követően megkoszorúzták az emléktáblát, majd átvonultak a település általános iskolájába, ahol egy műsorral emlékeztek meg az egykori Bekecsről málenkij robotra elhurcolt polgárokra.

ÉM-BGv