Az elfogadást hirdeti egy hajléktalanok által festett belvárosi tűzfal

Akt.:
Budapest, 2015. november 27. Az Elfogadás Fala című újonnan átadott falfestmény a VII. kerületi Kürt utcában 2015. november 27-én. A Színes Város Csoport és a Menhely Alapítvány pályázatának győztes pályaművén hajléktalan alkotók munkái hívják fel a figyelmet a szolidaritás fontosságára.
Budapest, 2015. november 27. Az Elfogadás Fala című újonnan átadott falfestmény a VII. kerületi Kürt utcában 2015. november 27-én. A Színes Város Csoport és a Menhely Alapítvány pályázatának győztes pályaművén hajléktalan alkotók munkái hívják fel a figyelmet a szolidaritás fontosságára. - © MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest – Az Elfogadás fala címmel adták át pénteken Budapest belvárosában azt a tűzfalat, amelyen hajléktalan alkotók munkái hívják fel a figyelmet a szolidaritás fontosságára.

A Színes Város Csoport és a Menhely Alapítvány július elején hirdetett pályázatot azzal a céllal, hogy otthontalan művészek mutassák be, mit gondolnak ők maguk az elfogadásról. A kiírásra dallal, verssel, grafikával, vagy novellával lehetett pályázni – mondta el a helyszínen Kalota Ágnes projektvezető, a Színes Város képviseletében.

A győztes pályamunkák, Székely Attila Bontsuk le az előítéletek falát című grafikája és Baranyecz János Branyó Fal firka című verse, péntektől díszíti a VII. kerületi Kürt utca egyik tűzfalát.

Kalota Ágnes hangsúlyozta, hogy a szervezet két éve szeretne olyan projektet létrehozni, amelyben a köztéri művészet eszközeivel reagálnak egy társadalmi problémára az érintettek részvételével, hogy az ne csak egy alkotás, hanem önkifejezés is legyen.

A tűzfalra kerülő alkotás tervezése és a kivitelezés közösen zajlott a nyertes hajléktalan művészek és a tűzfalfestő szervezet által felkért alkotók között. A szervezőknek alapvető szándékuk volt, hogy minél kevesebbet változtassanak az eredeti pályamunkákon, hogy a falra kerülő rajz megőrizhesse eredetiségét.

fal2

Székely Attila, a falon látható Bontsuk le az előítéletek falát című grafika tervezője (b) és Baranyecz János, a grafika mellé írt Fal firka című vers szerzője az Elfogadás Fala című újonnan átadott falfestmény előtt a VII. kerületi Kürt utcában 2015. november 27-én. A Színes Város Csoport és a Menhely Alapítvány pályázatának győztes pályaművén hajléktalan alkotók munkái hívják fel a figyelmet a szolidaritás fontosságára. | MTI Fotó: Mohai Balázs

A kiírásra beérkezett további 26 alkotásból a Mika Tivadar Mulatóban nyílt kiállítás, ez péntektől két hónapon át lesz látogatható.

A pályázatokat Pálfi György László egyetemi docens, Kepe Róbert, a Fedél Nélkül felelős szerkesztője, Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport kurátora, Takács Attila, egy hajléktalanságot megtapasztalt rádiós műsorvezető, Kalota Ágnes, az Elfogadás Fala projektvezetője bírálta el, a projekt megvalósulását a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati forrása tette lehetővé.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s