Az életéért küzdöttek, a letört izzódarabot nem vették észre

Éppen újraindították egy koraszülött kislány légzését Kiskunhalason, amikor a gyerek szájában lévő orvosi műszerből kiesett az izzó egy darabja. A gyereknek szerencséje volt, mert az üvegdarab nem a tüdejébe, hanem a nyelőcsövébe került. Az újraélesztés végül sikerült, a gyereket pedig a Szegedi Gyermekklinikára szállították. Az orvosok reménye bejött, természetes úton távozott az izzódarab a kicsi szervezetéből.

Intubálásnál használt műszert helyeztek a kislány szájába, hogy újraélesztés után lélegeztetni tudják az orvosok. A készülékhez egy menet fogatja a pár milliméteres izzót, abból tört le egy kis darab – mondta a Független Hírügynökségnek Lengyel János, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház orvosigazgatója.

A kislányt azért kellett újraéleszteni, mert idő előtt született. Édesanyja veszélyeztetett terhes volt, az orvosok tanácsa ellenére nem maradt a kórházban. Hétfőn otthon lett rosszul. A kiskunhalasi orvosoknak végül a kislány és az édesanya életéért is küzdeniük kellett.

A csecsemőt megszületése után a Szegedi Gyermekklinikára szállították, ott vették észre a kis izzót. Szerencsés volt, hogy nem a légcsövébe, hanem a nyelőcsövébe került. Jakab Gábor, az édesapa azt mondta: Szegeden tudta meg, mi történt a gyerekével. Miután bevitték a gyermekklinikára, csináltak egy röntgent, és azon vették észre, hogy a kislány belei között van valami. Később derült ki, hogy a műszer egy darabja.

A kiskunhalasi orvosok mindebből nem vettek észre semmit. Lengyel János azt mondta: ez azért történhetett, mert nagyon gyorsan kellett cselekedni, a gyerek a klinikai halál állapotában volt. Az volt a legfontosabb, hogy az újszülöttet életben tartsák.

A kislányt a Szegedi Gyermekklinika koraszülött-osztályán ápolják. A Független Hírügynökség az édesapjától úgy tudja, hogy az izzódarab természetes úton távozott a gyerek szervezetéből. Születési rendellenessége, vagyis légzészavarai miatt azonban továbbra is lélegeztetőgépen tartják az orvosok.