Az élet sava-cukra

Az élet sava-cukra
Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, becenevén a hamburgeradóról. Szeptembertől vethetik ki az egészségtelen élelmiszerekre; például az energiaitalokra, chipsekre, levesporokra.  Szőke Tímea jegyzete

Az nyilvánvaló, hogy az ebből várható bevétel összege még a költségvetés kozmetikázásához is kevés lesz. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az új adóval sújtott termékekből az emberek kevesebbet vásárolnak majd, így azok után kevesebb áfa- és más adóbevétel lesz, vagyis ami az egyik oldalon bejön, a másikon kiesik. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége pedig többek között emlékeztet rá, hogy a kisadókra jellemzően magas ellenőrzési és adminisztrációs költségek jutnak.

Ami mégis jó a tervezetben, az az üzenete: együnk kevesebb egészségtelen ételt, immár állami (ellen)buzdításra is! Nem állhat minden háziasszony mellett egy kormánytisztviselő, lefogni a kezét, amikor a zsírosbödönt leemeli a polcról, hogy a csülökpörkölt alá kanalazzon belőle, a boltban azonban utolérhető és az emelt árával kevésbé gusztusossá tehető a túl édes, túl sós, túl vegyszeres termék.

A túl zsíros, úgy látszik, ott sem, ami külön érdekessége a tervezetnek: például épp a hamburgerre nem vonatkozik.

Szőke Tímea