Az élet nagyon jól rendezte a sorsát

Dr. Bajáky Gábor a kitüntetéssel
Dr. Bajáky Gábor a kitüntetéssel
Miskolc – Büszke az oklevelére, amelyet bekeretez és kitesz az irodájának falára. Interjú: Dr. Bajáky Gábor ügyvéddel, Miskolc kitüntetettjével.

Hámori kisdiák volt, majd a Diósgyőri Gimnáziumban érettségizett, diplomáját pedig a budapesti, patinás Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1965-ben kapta meg. A mai napig dolgozik, ügyvédi irodáját a bíróság épületével szemben tartja fenn. A megyeszékhelyen jól ismert és köztiszteletben álló szakember a közelmúltban Bizony Ákos kitüntető jogi díjban részesült.

Tudja-e, hogy ki volt az elő­terjesztője?

Dr. Bajáky Gábor: Úgy tudom, hogy többen is ajánlottak a kitüntetésre. A fiamnak szóltak, ő csinált egy összeállítást rólam arról, hogy mikor és mit tettem a város érdekében. Ennek a munkának a „mozgatórúgója” a sport volt, de más területeken is tevékenykedtem. Részt vállaltam például a Lions Klub megalakításából, és szerveztem néhány jótékony célú Mága-koncertet is. Mindig igyekeztem a szakmámon túl részt venni a jótékony ügyekben, továbbá mindenhol és mindenkinek sokat segítettem, ha úgy láttam, hogy ezzel jót teszek egy közösségnek vagy egy magánszemélynek.

Sok gratulációt kapott?

Dr. Bajáky Gábor: Nagyon sokat. Az ügyfeleimtől, a barátaimtól, az ismerőseimtől, a kollégáimtól, a bírósági, a rendőrségi és az ügyészségi dolgozóktól, továbbá a különböző hivatalok alkalmazottaitól. Úton-útfélen megállítottak, hívtak, üzentek. Már eltelt több hónap, de még most is sokan megállítanak, mondván: látták, hallották, megtudták, hogy díjazott lettem. Megnyilvánulásaikból szeretetet éreztem, s ez a szeretet a mai világban nagyon sokat ér.

Ön ötven éve ügyvéd, a pályán töltött évtizedei alatt pedig kellőképpen megacélozódott, de vajon meghatódott-e a színházi pódiumon?

Dr. Bajáky Gábor: Sok mindent tettem már a miskolciakért, a várostól viszont először kaptam elismerést. A kitüntetési ceremónia ezért különösen jólesett, belsőleg megfogott. Hiszen itt születtem, és itt élek lassan emberemlékezet óta. A családom tagjai ugyanúgy örültek, mint én. Büszke vagyok az oklevelemre: bekereteztetem és kiteszem az irodám falára.

Mi hajtja előre?

Dr. Bajáky Gábor: Teljesen otthon érzem magam a szakmámban, és a napi munkát is ugyanúgy élvezem, mint mondjuk a pályám kezdetén vagy egy-két évtizeddel ezelőtt. Nem tudok és nem is akarok tétlenkedni, ez a „műfaj” nem az én világom.

Ha egyszer abbahagyja, ki lép majd a helyére?

Dr. Bajáky Gábor: Vannak kollégáim, akik szívesen megveszik majd az irodámat. Amely olyan, mint egy orvosi praxis vagy egy bolt. A helyiséggel együtt adom majd el az ügyfélkörömet is, de ennek még nem jött el az ideje. Szellemileg és fizikailag is teljesen frissnek érzem magam, ezért amíg bírok és tudok, addig dolgozom.

Korábban kacérkodott a politikai pályával, ez a próbálkozása azonban nem sikerült. Örül vagy sajnálja?

Dr. Bajáky Gábor: Ez nehéz kérdés. Ha bekerültem volna a politika forgatagába, akkor most egészen biztosan nem lennék az ügyvédi irodámban, de lehet, hogy már a politikában sem. Mivel képviselőként bizonyára fel kellett volna hagynom az ügyvédi hivatással, ezért jó, hogy az élet így rendezte a sorsomat.

Mint a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori tisztségviselőjét érdekli-e még a futball?

Dr. Bajáky Gábor: Természetesen. A jó fociról nem tudok lemondani, hiszen az maga az élet. Leginkább a televízióban nézem – így voltam a számunkra nagy örömet hozó Európa-bajnoki összecsapásokkal –, de gyakran járok meccsekre is, hétfőn reggel pedig alig várom az Észak-Magyarországot, amelyből rongyosra olvasom a labdarúgó-tudósításokat. Bármikor és bárkinek „felmondom” az eredményeket és a táblázatokat.

Kolodzey Tamás


Névjegy

Dr. Bajáky Gábor

Születési éve: 1941

Végzettsége: egyetem (ELTE Állam- és Jogtudományi Kara)

Foglalkozása: ügyvéd

Családi állapota: nős

Gyerekei: Rita és Tamás

Tisztségei: felügyelőbizottsági elnöke a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft.-nek és a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft.-nek

Hobbija: olvasás, síelés, labdarúgás, favágás