Az élet menete – Szili: A népirtás pótolhatatlan veszteség volt az országnak

Auswitch után nem lehet büntetlenül zsidózni, nem lehet olyan jelképeket használni, mint a horogkereszt, mert az a füstölgő halált jelenti – mondta Szili Katalin a Holokauszt alkalmából tartott megemlékezésen, vasárnap este a Dohány utcai zsinagóga udvarán az Élet Menete zárórendezvényén.

Mint mondta: hatszázezer zsidó halála pótolhatatlan veszteség, amire nem lehet a szokásos módon emlékezni. A fiatalokat meg kell ismertetni a múlt tragédiáival, hogy megakadályozzák azok visszatérését – fogalmazott a Házelnök. Minden lehetséges eszközzel fel kell lépni az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, illetve a megkülönböztetés ellen. A politika a kompromisszumok művészete, de ebben nincs alku – hangsúlyozta a politikus.

A zsidóság végzete a nemzet öncsonkítása is egyben: az intézményesített fajgyűlölet miatt tömegek vándoroltak ki. Az iparosok és kereskedők munkatapasztalata, az értelmiség tudása, az idősek bölcsessége a mai napig hiányzik az országnak – mondta az összegyűlt emlékezők előtt Szili Katalin.