Az elemzők szerint a Monetáris Tanács nem változtat a 6 százalékos alapkamaton

Nem várható változás az alapkamatban, a Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülése után is marad a 6 százalék. A Független Hírügynökség által megkérdezett elemzők kivétel nélkül azt mondták, hogy sem a piaci tényezők, sem az inflációs folyamatok nem indokolják az alapkamat emelését, a továbbra is fennálló hosszútávú bizonytalanság pedig a csökkentését.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a Monetáris Tanács tagjainak megválasztásáról szóló törvénymódosítása várhatóan “nem kavar vihart” a piacokon, érdemben nem befolyásolja a piacokat.


Szakembereket, ne pártkatonákat

Török Zoltán szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült eloszlatnia a piac Monetáris Tanáccsal kapcsolatos változások miatti félelmeit. A kormányfő ugyanis nem régiben kijelentette, nincs szándékukban változtatni a monetáris politikán. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a piac azért sem vár változást, mert amikor a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kiválasztotta a Monetáris Tanács 4 tagját, nem történt alapvető fordulat. Természetesen nem lenne jó, ha helyükre nem szakembereket, hanem pártkatonákat választanának, de ez nem valószínű – tette hozzá.

Rövid távon maradhat 6 százalékon az irányadó ráta, középtávon azonban további monetáris szigorításra, kamatemelés is lehet – írta elemzésében Orosz Dániel, az AXA stratégiai elemzési igazgatója. Szerinte nehezen számszerűsíthető, de felfelé mutató kockázati tényezők lehetnek a hamarosan nyilvánosságra kerülő kormányzati reformintézkedések elemei. A tömegközlekedési és egészségügyi támogatási rendszer kedvezményeinek csökkentése vagy a ‘hamburger-adó’ bevezetése ugyanis újabb lökést adhatnak majd az árindexnek.

-Független Hírügynökség-