Az EL-siker után jön az Eb

Az Európa Liga-nyertes magyar női röplabda-válogatott
Az Európa Liga-nyertes magyar női röplabda-válogatott
Kazincbarcika – A Vegyész RC Kazincbarcika vezetőedzője, Toma Sándor is részese volt az izmiri csodának.

Ismeretes, hogy a magyar női röplabda-válogatott megnyerte az Európa Ligát. A törökök elleni döntő vasárnapi visszavágóján a mindent eldöntő aranyszettben együttesünk 15-13-ra diadalmaskodott, így várhatóan besorolják a világelitbe.

Nagy lökést ad

– A női szakág emberemlékezet óta nem ért el ilyen nagy sikert – jelentetteb ki Toma Sándor, aki Jan de Brandt szövetségi kapitány segítőjeként ott volt Törökországban. – Esélyesként utaztunk a fináléra, és sikerült is kiharcolnunk az aranyérmet az európai szövetség második legrangosabb, nemzeti csapatok számára kiírt tornáján. Válogatottunk pontosan negyven esztendeje, 1975-ben nyert utoljára érmet világversenyen, ezért egymás között úgy fogalmaztunk, hogy most vége a hosszú böjtnek. Noha nincs olyan kategória, hogy európai főtábla, ezért inkább úgy fogalmazok, hogy újra kontinensünk krémjéhez tartozunk. Az előrelépést minden kétséget kizáróan a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül a sportágnak folyósított kormánytámogatásnak köszönhetjük. Rendeződött a szövetség anyagi helyzete, ennek jótékony hatása pedig az eredményekben is megmutatkozik. Nemzeti gárdánk oszlopos tagjává váltak az elmúlt években felnőtt és jól képzett fiatalok. Pallagék megtanultak egymásért küzdeni, agilisek, sikerorientáltak, további szép jövő előtt állnak.

Nyolc esztendeje

Köztudott, hogy Toma Sándor évekig dirigálta az Albrecht-Miskolci VSC-MVSI NB I-es női gárdáját, tavaly azonban a Vegyész RC Kazincbarcika ugyancsak élvonalbeli férfi alakulatához távozott, a hölgyekhez azonban nem lett hűtlen.

– Már nyolc éve dolgozom a női válogatott mellett – folytatta a szakember. – Edzőként és statisztikusként is segítem a kapitányt: májusban indultunk be és július végéig velük voltam, aztán a Vegyész RC-nél végeztem a munkámat, és csak a mérkőzések előtt, vagy alatt mulasztottam a sárga-kékeknél. Ebből azonban semmilyen feszültség sem keletkezett, hiszen amikor a lányokhoz szólít a „kötelességem”, akkor a Vegyésznél Dudás András ügyvezető helyettesít. A munkamegosztással a fiúk is tisztában vannak és örömömre szolgál, hogy jól kezelik ezt a helyzetet. Nekem pedig megtiszteltetés, hogy nőkkel és férfiakkal is dolgozhatok, nem olyan gyakori ez a honi röplabdázásban.

ÉM-KT


Pár nap múlva már Európa-bajnokság

A magyar női röplabda-válogatott az elkövetkezendő napokban kezdi nagy menetelését. A csapat csütörtökön Szlovéniába utazik, és szomszédainknál barátságos nemzetközi mérkőzésekkel készül fel a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságra, amelyen 16 együttes vesz részt. A magyar együttes a jövő héten alig érkezik haza, máris útra kel, hiszen szeptember 26–28. között a kontinensviadal antwerpeni csoportmérkőzésein lesz jelenése. A mieink Belgiummal, Törökországgal és Azerbajdzsánnal csapnak össze.

– Az első két helyezett jut tovább a csoportból – mondta Toma Sándor. – Nehéz ellenfeleket kaptunk, bár az teljesen egyértelmű, hogy ezen a tornán nincs könnyű „préda”. Mi évtizedek után térünk vissza az Eb-re, így ha úgy tetszik, újoncként a tisztes helytállás a célunk.

A magyar női válogatott legutóbb 1987-ben vett részt a kontinensbajnokságon.
hirdetés


hirdet�s