Az EK-cél más keretre íródott

Katsiaryna Snytsina (a labdával) nagy csalódást okozott eddigi teljesítményével
Katsiaryna Snytsina (a labdával) nagy csalódást okozott eddigi teljesítményével - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – A téli szünetben lesznek változások a diósgyőri női kosárlabdacsapat keretében.


Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának egy meccse ugyan még hátravan a 2014/15-ös évad Európa Kupa sorozatában (ezt csütörtökön este Belgiumban játsszák), de az már a múlt héten eldőlt, hogy a csoportselejtezőből ezúttal nem juthat tovább a csapat, így a nemzetközi porondon remélt eredményt, a klubcsúcsdöntést, a 8 közé jutást nem tudják elérni. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit gondol erről a klubot ügyvezetőként irányító Szabó Tamás, aki megkeresésünkre a következőkkel kezdte az értékelést:

– Az Európa Kupa-szereplés elemzése során nem szabad megfeledkezni arról, hogy amikor a célt kitűztük, megfogalmaztuk, merőben más összetételű keret látszódott ahhoz képest, mint amelyik végül mérkőzéseket tudott játszani. Kezdjük a sort Gisela Vegával, az argentin válogatott centerével, akit bár leszerződtettünk, mégsem állt munkába nálunk. Mert nem sokkal azelőtt, hogy Miskolcra utazott volna, súlyos sérülést szenvedett, a válogatottban, a dél-amerikai kontinensbajokság döntőjében elszakadt a térdszalagja.

Az amerikai Italee Lucasszal sem volt szerencsénk, szerződtettük, csak éppen pályára lépni nem tudott, adminisztrációs problémák miatt, és hiába állította azt ő is és az ügynöke is, hogy szabad, a volt klubja olyan dokumentumokat mutatott be a nemzetközi szövetségnek, amely alapján neki vissza kellett mennie Angolába, hogy játszani tudjon.

A légiósok közül a belga Romina Ciappinára sem számíthattunk közel két hónapon át, mert az első bajnokit követően bokaszalag-szakadást szenvedett. A felsoroltak közül a legnagyobb gondot az amerikai irányító, Lucas kiválása jelentette, távozásával tulajdonképpen két hónapos építőmunka vált semmivé.

10 pont felett

Arra a felvetésünkre, hogy a játékosokat darabra sikerült pótolni, a diósgyőri vezető így reagált:

– Irányító poszton egy új játékos pár nap alatt nem tudja kitölteni az előző távozásával keletkezett űrt, akit pedig Vega kiesése után szerződtettünk, messze-messze elmaradt attól, amit vártunk tőle. De ha megnézzük az idei eredményeiket, akkor az látszik, hogy két olyan csapattól kaptunk ki 10 pontnál nagyobb különbséggel, akik az európai kupaporondon és hazájuk bajnokságában is veretlenek, sokkal nagyobb büdzséből gazdálkodnak, vagyis más kategóriába tartoznak, mint mi.

Viszont a többi vereségünket mind szoros meccsen szenvedtük el, 10 pontos vagy ennél kisebb különbségűek, és éppen ezért fájóak is, de ezek a meccsek mind olyanok voltak, amelyeken csak egy kis plusz hiányzott a sikerhez. De mindezekkel együtt is, hazai pályán nem kerültünk hátrányba a nagy riválisainkkal szemben, és ha ezen a héten, vasárnap sikerülne legyőznünk idehaza a Győrt, akkor az alapszakasz második helyéért vívott harcban mi lennénk a legkedvezőbb helyzetben a Győr, PINKK, PEAC, Diósgyőr négyesből.

Az ügyvezető által elmondottakkal kapcsolatban azt a megjegyzést tettük, hogy ez a pici plusz lehetne mondjuk Snytsina jó játéka.
– A fehérorosz válogatott a legnagyobb megdöbbenésünkre semmit nem tudott hozzátenni a csapatjátékunkhoz. Annak ellenére, hogy korábbi eredményei alapján extra teljesítményt vártunk tőle. Snyitsinával szemben türelmesek voltunk, többször kapott bizonyítási lehetőséget, de ennek az ideje lejárt, és most várjuk, hogy kiderüljön az, hogy esetleg más módszereket alkalmazva tud-e a hasznunkra lenni, vagy pedig el kell váljanak az útjaink. Az biztos, hogy amit eddig nyújtott, az elfogadhatatlan a számunkra.

Több is

Az ügyvezető azt is megjegyezte, hogy a felsorolt gondok közül ha csak eggyel kevesebb van, biztosan előrébb tartanának az eredményesség terén.
– Persze a sportban nincs ha, úgyhogy marad az, hogy jövőt szem előtt tartva dolgozunk azon, hogy előrébb lépjünk – jegyezte meg Szabó Tamás, majd hozzátette: – A téli szünetben lesznek változások a keretben, több is, mert szeretnénk megerősíteni a csapatot.

Berecz Csaba