Az éjszakai bárokból ismert rúdtánc kezd az legújabb aerobic-divattá válni Kínában

Egyre több nő műveli Kínában a legújabb, és legellentmondásosabb fitnesz-tevékenységet, a rúdtáncot – számolt be a pénteki New York Times című napilap. Az amerikai éjszakai szórakozóhelyekről ismert erotikus táncfajta – természetesen nem hiányos öltözetben – kezd népszerű sporttá válni a távol-keleti országban.

A 39 éves Luo Lan az a kínai hölgy, aki azt állítja: ő hozta divatba az országban a fitnesz e fajtáját. 2006-ban Párizsban járt nyaralni, ott tévedt be egy szórakozóhelyre, ahol egy nő éppen a színpadon művelte az erotikus táncot. Megtetszett neki, így miután hazatért, a 3 ezer dollárnyi (mintegy 450 ezer forintnyi) megtakarításából megnyitotta első “rúdtánciskoláját”, ahol megkezdte az oktatást.

Idővel mind több hölgy kezdett el a tánciskolába járni, majd miután 2008 márciusában az egyik országos televízió meghívta Luót és tanítványait egy beszélgetős műsorba, egész Kínában elterjedt az új őrület. Azóta Luo iskolájának már öt táncstúdiója van, és hat újat nyit még ebben az évben, továbbá a konkurens iskolák is megjelentek a színen.

Bár a rúdtáncot, erotikus mozdulatai miatt sokan nem nézik jó szemmel a szigorú tradíciókkal rendelkező Kínában, a városi fiatalok körében – akik értékítélete már más, mint szüleiké volt – egyre népszerűbb sporttevékenységgé válik.